the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Research Center
  4. United Kingdom
  5. Rafael Viñoly Architects
  6. 2013
  7. University of Oxford Mathematical Institute / Rafael Viñoly Architects

University of Oxford Mathematical Institute / Rafael Viñoly Architects

  • 01:00 - 18 June, 2014
University of Oxford Mathematical Institute / Rafael Viñoly Architects
University of Oxford Mathematical Institute / Rafael Viñoly Architects, © Will Pryce
© Will Pryce

© Will Pryce © Will Pryce © Will Pryce © Will Pryce + 18

  • Structural and Civil Engineering

    Pell Frischmann Consultants
  • MEP Engineering

    Hoare Lea
  • Landscape Architects

    Townshend Landscape Architects
  • Planning Consultant

    Turnberry Consulting Ltd.
  • Construction Design Management

    HCD Group
  • Quantity Surveyor

    Gardiner & Theobald LLP
  • Sustainability Consultant

    Silcock Dawson
  • Project Manager

    PDCM Ltd.
  • Client

    University of Oxford Estate Directorate
  • More Specs Less Specs
© Will Pryce
© Will Pryce

Text description provided by the architects. An innovative and architectural tour-de-force, the new 24,400 sqm building will serve as a single collaborative environment within a world-class facility designed to adapt to continued growth and foster interaction between mathematics research groups in Oxford.

© Will Pryce
© Will Pryce

The Mathematics Institute had originally been dispersed across four different sites when Rafael Viñoly Architects was hired to design a new building for the department. The department’s existing buildings were significantly crowded and offered no further space for expansion, and its dispersed community was in short of a clear focal point for undergraduate teaching, and also made it difficult for the various research groups and individuals to collaborate. The new building consolidates the department’s multiple locations to provide a new focus and identity that balances researchers’ need for privacy with the increasing importance of interdisciplinary collaboration. The Mathematical Institute provides workspaces for over 500 academics and support staff, and provides education space for international research fellows, lecturers and undergraduates.

Site Plan
Site Plan

In keeping with the – Rafael Viñoly Architects designed – overall master plan for the University of Oxford’s new Radcliffe Observatory Quarter (ROQ), the Mathematical Institute is designed to conform to the “streets and blocks” layout, preserving visual corridors between the historically significant buildings on-site. Designed as two solid wings connected by glazed volume, it balances solidity and mass against transparency and lightness. The subdued exterior glazing is sensitive to the historic context, but it also increases the building’s environmental performance and balances researchers’ need for privacy in their offices with the need for daylight. The self-shading façade employs adjustable louver screens so as to minimize solar gain.

© Will Pryce
© Will Pryce

A glazed atrium and entrance lobby preserves sight lines between the Radcliffe Infirmary and the Radcliffe Observatory. Like mathematics research itself, the building is somewhat introverted: its subdued exterior respects its historic context, but the atrium, the social heart of the building, is light- filled and spacious, with a clerestory overhead to bring indirect daylight into the center of the plan. The atrium stretches nearly the entire length of the building and enables visual connections between faculty members on all floors. A series of pedestrian bridges and feature stairs provides necessary circulation, but also animate the multi-story space as people can be seen walking throughout the building.

Floor Plan
Floor Plan

For the purposes of security and ensuring researcher privacy, the building functions are stratified: faculty and fellow spaces (offices, boardrooms, etc.) aboveground, student spaces (classrooms, Seminar rooms and lecture theatres, etc.) below ground, with the atrium preserving visual connections between them.

© Will Pryce
© Will Pryce

Unlike many of the university’s newer offices, which are being built as flexible open-plan spaces, the Mathematical Institute has adopted a more traditional model for faculty offices, in keeping with the type of work performed. As mathematicians often require noise- and disturbance-free spaces, faculty members’ offices are acoustically isolated to maintain the required decibel levels. The self-shading louver fins on the building exterior minimize views into the building from outside, maintaining visual privacy while still permitting natural light and air (through operable windows) to enter. The faculty offices are arranged around the perimeter of the atrium, so that adjacent common rooms and informal gathering spaces can promote collaboration and impromptu meetings with students and other faculty, whenever privacy is not essential.

© Will Pryce
© Will Pryce

The offices are housed on the four aboveground floors, while all teaching areas for the Mathematical Institute are located on the below ground mezzanine level. Natural light enters the mezzanine from the atrium, where teaching rooms are grouped around the large open space, which serves as a study and social area for students. A cafeteria for students and faculty further encourage socializing and interaction in this open area. To keep teaching space disturbances to a minimum, lecture theaters are acoustically separated from the rest of the building.

Section
Section

A green roof and roof terrace creates additional outdoor space for informal discussion or contemplation, as well as enhancing the sustainability goals of the master plan: the sedum-planted surface increases biodiversity, improves the building’s energy performance and helps control rainwater runoff.

© Will Pryce
© Will Pryce

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Rafael Viñoly Architects
Office
Cite: "University of Oxford Mathematical Institute / Rafael Viñoly Architects" 18 Jun 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/516756/university-of-oxford-mathematical-institute-rafael-vinoly-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.