All
Projects
Products
Events
Competitions

Casa C / Camponovo Baumgartner Architekten

Casa C / Camponovo Baumgartner Architekten

© José Hevia Courtesy of Camponovo Baumgartner Architekten © José Hevia Courtesy of Camponovo Baumgartner Architekten + 36

Reckingen-Gluringen, Switzerland
Courtesy of Camponovo Baumgartner Architekten
Courtesy of Camponovo Baumgartner Architekten

Text description provided by the architects. The 100-year-old "Casa C" is located in the center of Reckingen, facing the church. Reckingen is a typical settlement in this mountain valley.

© José Hevia
© José Hevia

Houses and barns are divided into separate units. The small-scaled barns form a landscape of close-standing, dark wooden buildings with narrow alleys in between. There are only a few stone buildings, among them, the white plastered baroque church. The church's scale is enormous, compared to the wooden barns.

Courtesy of Camponovo Baumgartner Architekten
Courtesy of Camponovo Baumgartner Architekten

The barn consists of two units. Structurally, each of the unit's utilities the traditional layout of the barn, with a lower floor, formerly used to house animals, and an upper floor, formerly used as a hayloft.

© José Hevia
© José Hevia

Due to new animal protection laws, the owner had to permanently close the barn. Tearing down the barn to build a new construction was not possible because it is part of the historic village center and a protected monument. Therefore, the task was to convert the barn without destroying its outer facade.

Courtesy of Camponovo Baumgartner Architekten
Courtesy of Camponovo Baumgartner Architekten

The main structure of the barn was kept. The structure of the middle wall was as well important to the concept.

Section 4-4
Section 4-4

The new weekend house was conceived as a building inside the haylofts. The inner facade is twice detached from its outer shell. Thus, two non-heated alcoves are developed, one in each hayloft, exposing the original height and wood-structure of the space.

© José Hevia
© José Hevia

One of them serves as an entrance space, the other is in front of the living room and can be used as a Loggia. The inner facades were generously glazed to visually enlarge the living room to the exterior facades and to create a connection between the old and the new elements.

© José Hevia
© José Hevia

The open stairs, in former times used to bring the hay from above to the barn below, serves today as the entrance stair for the house.

Section D-D
Section D-D

The holiday unit consists of undulating living space and small kept private rooms. The historic wall, in the middle of the house, is twice removed. A spiral path rises through rooms with different sizes, height, and orientation and connects the two floors. This area offers great views of the mountains. The sleeping rooms are joined as niches to the living space. Finally, the doors and the cupboards are integrated into the walls.

© José Hevia
© José Hevia

The construction consists entirely of wood. The floor is made of native larch, the walls and ceilings are made of a high-quality birch inlay, which contrasts the dark old wood oft he "log house“ facade. The roof is newly covered with larch shingles. All the surfaces are untreated and exposed to natural deterioration.

© José Hevia
© José Hevia

Originally published April 04, 2014.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Casa C / Camponovo Baumgartner Architekten" 24 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/492624/casa-c-camponovo-baumgartner-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© José Hevia

别墅 C / Camponovo Baumgartner Architekten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.