All
Projects
Products
Events
Competitions

Woesten Community Center / Atelier Tom Vanhee

Woesten Community Center / Atelier Tom Vanhee

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 27

Renovation  · 
Vleteren, Belgium
  • architects Authors of this architecture project Atelier Tom Vanhee
  • Area Area of this architecture project
    616.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2011
  • architects

  • location

    Woesten, 8640 Vleteren, Belgium
  • area

    616.0 sqm
  • photographs

  • Structural Engineer

    S.C.E.S. nv
  • Contractor

    Monument Vandekerckhove
  • Client

    Gemeentebestuur Vleteren
More Specs Less Specs
© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The building is accessible by a central binding public domain,  the playground of the former school. By opening some windows further down we reinforce the relationship  between interior spaces and this square. By doing the same at the other site of the building, the back area is activated as a green semi-public space linked with the meeting hall. The closed functions, the storeroom, the technical areas and the sanitary facilities are grouped in a partially extended volume. It is a rejuvenation of the building, where the recent sanitair extension gave rise to.

Concept
Concept

This slider movement brings light in the heart of the meeting centre and gives more space at the central entrance hall. Internal windows overlook this hall and spread the light into the adjacent spaces. The other rooms have an open character, and can be used fully for the activities of the meeting centre : kitchen, meeting room, meeting hall and drawing Academy. The attic is elaborated for what is needed to use the building today. Further inside extension is still possible in the future.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Materials are choosen by the score at their circle of life analysis. The used wood is FSC-labelled : the structure of the extension (floors, walls and roof), the structure of the light interior walls, the windows, the façade coping and its structure, extra wooden bars for floors and for fixating,isolation. We used fibre boards for the interior walls, Celit and OSB for the extension. The toilets are supplied with recycled rain water. The lights are energy efficient. The heating system recuperates the heat of the evacuating gases. The ventilation system recuperates the heat of the dirty removed air. We took care of better isolation : we changed all windows in high isolating glass, the roofs, floors and new walls are isolated.


Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Woesten, 8640 Vleteren, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Woesten Community Center / Atelier Tom Vanhee" 28 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/480075/woesten-community-center-atelier-tom-vanhee/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.