Zoom image | View original size
The site was a door in the city wall. It was a bastion in the third city wall in Barcelona. After this, it became a hospital, a prison, a square and swimming pool. It is now a residential building providing social housing and dwellings for the elderly people. There is also a passage and a communal courtyard. The typological scheme is simple: a central corridor with apartments at both sides. In the corners, special spaces are to be found. In the lower floors public facilities are located. The volume accomplishes two different urban scales: First, that of the Raval district. The project creates the small square now called Miquel Pallés, which provides a better natural lighting and ventilation to Carretes street. Moreover, the project incorporates the traditional balcony and blind, which gradually filter a relationship of the public and private domains. View more View full description
Share Share