the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Parking
  4. Spain
  5. JAAM sociedad de arquitectura
  6. 2013
  7. Parking Building / JAAM sociedad de arquitectura

Parking Building / JAAM sociedad de arquitectura

  • 01:00 - 3 February, 2014
Parking Building / JAAM sociedad de arquitectura
Parking Building / JAAM sociedad de arquitectura, © Iñigo Bujedo Aguirre
© Iñigo Bujedo Aguirre

© Iñigo Bujedo Aguirre © Iñigo Bujedo Aguirre © Iñigo Bujedo Aguirre © Iñigo Bujedo Aguirre + 25

© Iñigo Bujedo Aguirre
© Iñigo Bujedo Aguirre

Text description provided by the architects. The building is approached from rationality, which is present in the in urban planning, constructive conception from a prefabricated concrete structure or standardized materials that close the building: aluminum and polycarbonate. We proposed to the Property and to the town council the modification of the current urban development plan to eliminate the basement and lift one floor above the ground. Thus, the building could ventilate naturally avoiding CO2 extraction. This decision brought the obligation to open facades. The volume is in a rectangular parcel with two overlapping orders, the first is an opaque plinth with human scale, a big bench in the buses dock, with occasional openings for access of vehicles and people. The upper order, with an aluminum façace, is a large prism which cantilevers above the bus dock creating a waiting shelter with a translucent blue skylight.

© Iñigo Bujedo Aguirre
© Iñigo Bujedo Aguirre

The access to the parking is located on the main road of the University Campus, while the exit is in the opposite façade, leading to the road that runs to the North of the plot. The 1.5m height difference between these two roads is solved with inclined slabs, being the resultant gradient slightly lower than 1.5%, which helps evacuating rainwater. Internally the building is organised based on a structural grid with a standard section of 6.9 x 15.8m. In each of the 15.8m sections there is a central road and parking spaces to both sides of this, without pillars between vehicles. There are four stairwells, one in each of the façades of the building, that solve the vertical communications. In the roof there is a shelter, with a blue and translucent cover, which follows the incline of the ramps that it protects.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
JAAM sociedad de arquitectura
Office
Cite: "Parking Building / JAAM sociedad de arquitectura" 03 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/472660/edificio-de-aparcamientos-jaam-sociedad-de-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.