the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Altius Architecture Inc
  6. 2011
  7. Clearview Residence / Altius Architecture Inc

Clearview Residence / Altius Architecture Inc

  • 01:00 - 2 February, 2014
Clearview Residence / Altius Architecture Inc
Clearview Residence / Altius Architecture Inc, © Jonathan Savoie
© Jonathan Savoie

© Jonathan Savoie © Jonathan Savoie © Jonathan Savoie © Jonathan Savoie + 17

  • Architects

  • Location

    Collingwood, Canada
  • Architecture

    Graham Smith, Joe Knight
  • Lead Design Architect

    Graham Smith, Joe Knight
  • Engineer

    CUCCO engineering
  • Construction

    Valley View Construction
  • Interior Design

    Sarah Richardson Design Inc
  • Landscape

    John Lloyd & Associates
  • Area

    4500.0 sqm
  • Project Year

    2011
  • Photographs

© Jonathan Savoie
© Jonathan Savoie

Text description provided by the architects. Designed for a local artist to enjoy, this residence is located just south of Collingwood, in the heart of the Clearview area. A broad selection of sustainable technologies, including a geothermal lake loop and green house set this project apart from others in the area. The building itself draws inspiration from a number of intimate relationships and views, both through the adjacent woodland, as well as across the nearby pond.

© Jonathan Savoie
© Jonathan Savoie

The buildings programme is pretty extensive and with the clients desire to maintain the majority of this over one level the design team were particularly aware of the need to integrate the building into its surroundings in a subtle manner. Consequently this quickly became one of our main focuses and thus gave the scheme real direction, as we sought to arrange each space appropriately within the overall layout so to take advantage of the site and its beauty as well as to make sure that the building was as user friendly and functional as possible.

© Jonathan Savoie
© Jonathan Savoie

The material palette was of particular importance as it was paramount that the building became steeped within its surroundings, and so we chose to pursue a selection of materials that would reflect the nature of adjacent landscape and in particular its seasonally changing colours and textures. True to this we incorporated the ever evolving characteristics of corten steel, the earthy tones of a deep grey/blue ‘Cape Cod’ pre-finished wood siding, as well as other products like slate and ipe wood decking.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Clearview Residence / Altius Architecture Inc" 02 Feb 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/472580/clearview-residence-altius-architecture-inc/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.