All
Projects
Products
Events
Competitions

Research Building DLR SpaceLIFT / Ksg Architekten + Architekten BDA Feldschnieders + Kister +

Research Building DLR SpaceLIFT / Ksg Architekten + Architekten BDA Feldschnieders + Kister +

Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister + 19

  • Architects: Architekten BDA Feldschnieders + Kister, Ksg Architekten
  • Area Area of this architecture project Area: 3850.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2012
  • Project Management Ksg: Claudia Altrogge, Eric Mertens
  • Structural Planning: pb+ Prof. Bellmer Ingenieurgruppe
  • Building Services (Hvacr): ECOTEC GmbH
  • Building Physics: Ing.-Büro für Bauphysik Heinrichs
  • Fire Protection: BFT Cognos GmbH
  • Landscape Architecture: Henke+Blatt Partnerschaft Garten- und Landschaftsarchitekten BDLA
  • Project Control: DLR, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. in der Helmholtz-Gemeinschaft
  • Advancement: EUROPÄISCHE UNION: Investition in Ihre Zukunft- Europäischer Fonds für regionale Entwicklung
  • Responsable Partner: Prof. Johannes Kister, ksg
  • Cost: 11,4 Mio. €
More Specs Less Specs
Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister
Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister

Floor Plan
Floor Plan

The DLR-RY in Bremen is a new research building for the Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt located on the edge of the university campus. The existing Ecom1 building is interlinked by a bridge and extended by a two level laboratory building.

Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister
Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister

The assembly of compact satellites and other aerospace equipment requires highly specialized laboratory facilities and rooms. Clean rooms and workshops for systems technology are required in addition to highly technical development and test laboratories.

Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister
Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister

To its outside the square layout presents itself as a solitary volume with a dense, two storey cubature. Integrating a colonnade on the upper level, the inside opens itself up to its visitors despite the high levels of security.

Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister
Courtesy of KSG Architekten + BDA Feldschnieders + Kister

Providing a corporate identity for the DLR, the building, not dissimilar to the heat resistant tiles of a space shuttle, received a skin of specially developed ceramic tiles (around 20 by 20 cm), which are glued centrifugally onto the insulation by means of a uniquely developed installation system.

Section, Floor Plan
Section, Floor Plan

In order to give the building a floating appearance a blue, slightly set back, strip light, wrapping around the base has been installed. The colour blue repeats itself in the inside as a corporate identity of the DLR.

The DLR SpaceLIFT in Bremen sets technical, ecological, economic, and functional standards. It offers its owners and users greater comfort, lower running costs and a higher market value. For that reason, the building was awarded the DGNB Certificate in bronze in December 2013.


Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Robert-Hooke-Straße 7, 28359 Bremen, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Research Building DLR SpaceLIFT / Ksg Architekten + Architekten BDA Feldschnieders + Kister + " 23 Jan 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/469246/research-building-dlr-spacelift-ksg-architekten-architekten-bda-feldschnieders-kister/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.