Zoom image | View original size
The design of the hospital has a strong emphasis on ‘openness and transparency’ towards the public whilst at the same time forming a protective shelter for the patients. The addition of public spaces, nature and new visual qualities to a challenging city environment has been central in the process. The 12 500 square meter building includes in-patient departments on the upper floors, day care and policlinics on lower floors and underground parking. Services within the building include mobile teams, adult policlinics, day care clinics and several wards for short stays. The hospital is located in a highly trafficked area of Bergen, Norway, and opened in august 2013. A large emphasis has been put into the creation of a new public square north of the building. The square offers a valuable place for citizens to sit, play and contemplate in an area normally dominated by cars and traffic. The public square stretches under the building’s lower floors displaying green facades with large window sections. Sight lines through the building are emphasized, and the transparency prompts the idea of greater openness about mental health issues in today’s society. In addition to inviting patients and staff inside, the entire city is welcomed to have a look. View more View full description
Share Share