the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. United States
  5. Cannon Design
  6. Nassau Community College / Cannon Design

Nassau Community College / Cannon Design

  • 01:00 - 13 November, 2013
Nassau Community College / Cannon Design
Nassau Community College / Cannon Design, Courtesy of Cannon Design
Courtesy of Cannon Design

Courtesy of Cannon Design Courtesy of Cannon Design Courtesy of Cannon Design Courtesy of Cannon Design + 35

  • Architects

  • Location

    Garden City, NY, United States
  • Project Designer

    Ernesto Trindade, AIA, LEED AP
  • Project Manager

    Andreas Hausler, Associate AIA, LEED AP
  • Project Architects

    Tamako Ito, Mecayla Burns, AIA, LEED AP
  • Design Team

    Javiera De la Cuadra, Roberto Macias, Yuko Okuma, Jose Zequeira
  • Client

    Nassau Community College
  • Managing Principals

    Patrick Curley, AIA / Brad Lukanic, AIA
  • Structural Engineer

    Cannon Design
  • HVAC & Electrical

    Cannon Design
  • Construction Manager

    Jacobs Global Buildings North America
  • General Contractor

    Aurora Contractors
  • Plumbing and Fire Protection

    AMA Consulting Engineers
  • Civil Engineer

    Dvirka & Bartilucci Consulting Engineers
  • Audiovisual Consultant

    CMS Innovative Consultants
  • IT & Data Consultants

    TM Technology Partners
  • Code Consultant

    CCI
  • Area

    73000.0 ft2
Courtesy of Cannon Design
Courtesy of Cannon Design

Text description provided by the architects. Comprising approximately 73,000 GSF, the new Life Sciences Building is situated on an open field and attempts to reflect and leverage the natural beauty surrounding it. Inspired by the campus context, the facility features long rectilinear bars three stories in height. These bars are configured in a horseshoe fashion creating a courtyard whose open end is completed by a cluster of tall trees which forms one communal exterior green space.

Courtesy of Cannon Design
Courtesy of Cannon Design

Laboratory and lecture classrooms, situated along the building's outer perimeter, display the building's function and activities while creating a formal front toward the main campus. Natural copper-plate exterior wall panels harmoniously blend the new science building with its natural context. The cladding provides a building skin that is ever changing in appearance as it reflects how the environment affects its color and patterning. Porcelain tile panels, along with glass and aluminum storefronts, mark areas of entry and highlight classroom activity at the first floor level.

Courtesy of Cannon Design
Courtesy of Cannon Design

Faculty offices are distributed all along the inner courtyard creating a feeling of community while encompassing a serene exterior green space for the users. A curtain wall system composed of transparent and translucent glass panes provide a feeling of transparency while, at the same time allowing varying degrees of privacy to each office. A brightly colored steel plate portal and canopy cantilevers above the courtyard marking the entrance doors.

Courtesy of Cannon Design
Courtesy of Cannon Design

The building's simple parti features vertical circulation distributed evenly throughout the building's plan. Main entry points welcome students from the southern campus-side and from the northern courtyard-side. Administrative offices, restrooms and service closets are stacked in a central location easily identifiable on each floor level.

Courtesy of Cannon Design
Courtesy of Cannon Design

The building is organized so most spaces used by the general public, mainly the general lecture classrooms, are located on the ground level in an effort to provide an easy connection of the building to the campus community at large. Students have use of a large group study area which facilitates tutoring functions and/or provides for impromptu meeting space for interaction with faculty whose offices are on the first level.

Courtesy of Cannon Design
Courtesy of Cannon Design

The second floor mainly houses of the Chemistry Department's laboratories, lab support spaces, and faculty offices. The labs are positioned on the lower of the two upper floors in order to accommodate greater allowance for storage of hazardous chemicals while separating them from the more public functions and general student traffic. This level of separation allows for more focused studies to take place away from the population using the general lecture and/or tutorial spaces on the first floor. This also provides for added safety and security for the transport and storage of hazardous materials and sensitive equipment.

Courtesy of Cannon Design
Courtesy of Cannon Design

The third floor houses the Nursing Department, providing skilled nursing class and training rooms, a computer lab, and the majority of the nursing faculty offices. The level of separation from the other programs in the building allows the Nursing Department to create a stronger identity within its new space. Both the Chemistry and Nursing Departments have administration suites which accommodate the department director's office and associate staff, conferencing space, and staff support spaces. All building support functions and mechanical spaces are located at the partial basement and mechanical penthouse levels. Chemical storage is housed in the partial basement with limited access only to authorized faculty, staff and students. Also, a small receiving area on the first level provides needed maintenance access as well.

First Floor Plan
First Floor Plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cannon Design
Office
Cite: "Nassau Community College / Cannon Design" 13 Nov 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/447599/nassau-community-college-cannon-design/> ISSN 0719-8884