Zoom image | View original size
This design for this branch library won a national competition held by the San Francisco Public Library in 2002 and construction was completed in September 2009. Located on an Ocean Avenue corner lot, the design consists of a main reading room, children’s reading room, community room, staff support space and an outdoor garden. Adhering to the urban grid, the L-shaped scheme allows the main reading room and community room volumes to flank and define a central courtyard. The exterior has two major architectural elements: an egg-shaped room and the high canopy roof. The most striking element of the front façade, positioned prominently at the corner, is an egg-shaped children’s reading room with a large, bench-seat window that puts its user’s activities on display and encourages use of the library by younger patrons. The children’s room is capped by a high canopy roof, extending over the entry and the lower community room volume along Ocean Avenue. This roof strengthens the civic presence of the one-story structure, given the context of taller adjacent buildings. Its sky-blue underside is up-lit, providing unobtrusive security lighting to the entry and sidewalk below, while the height of the canopy is designed to optimize future photovoltaic panels. View more View full description
Share Share