All
Projects
Products
Events
Competitions

High School Crinkled Wall / WIESFLECKER ARCHITECTURE

High School Crinkled Wall / WIESFLECKER ARCHITECTURE

© David Schreyer © David Schreyer © David Schreyer © David Schreyer + 16

Renovation  · 
Kufstein, Austria
  • Architects Authors of this architecture project WIESFLECKER ARCHITECTURE
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
© David Schreyer
© David Schreyer

Text description provided by the architects. The high school in the Schillerstraße in Kufstein is a building with a long standing tradition. It has been planned by architect Willy Graf from Stuttgart and opened in 1907. Around 1980 followed an extension and renovation, seamlessly integrated in the same style of the existing building.

© David Schreyer
© David Schreyer

30 years later, in 2009, for the again necessary extension an architectural competition was won by Johannes Wiesflecker, who designed a project which was convincing both in its urbanistic approach to the already existing basic building structure and its special internal organization. Set clearly apart from the existing building – a designated historic monument in the local traditional style of the early 20th century – he placed a new independent, conical-shaped structure, in which now approximately half of the original classes are housed. A generously planned entrance area develops under the new building up to the u-formed existing building arranged around an inner courtyard and creates, together with the newly designed gymnasium area in the basement, an attractive spatial sequence.

© David Schreyer
© David Schreyer

The south-east façade consists of a shear wall which hangs approximately 2.5 m in front of the existing glass façade. This shear wall is the distinguishing artistic element of this new building. In cooperation with the artist Karl-Heinz Klopf, a “crinkled wall” was created, a three-dimensional concrete structure which hangs like a sheet of crumpled paper from the roof down to the first floor.

Note: This project was originally published in 11 September, 2013

Section
Section

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Kufstein, Austria

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "High School Crinkled Wall / WIESFLECKER ARCHITECTURE" 21 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/426000/high-school-crinkled-wall-wiesflecker-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© David Schreyer

高中校园外墙改造,褶皱的“一张白纸” / WIESFLECKER ARCHITECTURE

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.