Zoom image | View original size
The clients' desire was to live in a timber house. However, the challenging geology, the exceptional hillside location and the existing environment prompted us to design a solid construction in which the hard shell of the concrete facade encases and protects the soft core of the timber house. The prefabricated timber frame cassettes were erected, sealed and insulated on site and clad with single skin concrete. The timber construction stands as 'a house in a house'. In combination with the concrete shell, it was possible to optimise its load bearing dimensions as it does not have to resist any shear forces. The clear cubature anchors the house to the hillside. A bridge leads to an open courtyard with a garage and the entrance to the house. The family rooms, such as the dining and living rooms, are situated on the top floor. The bedrooms on the two lower floors are accessed by two opposing staircases. This feature creates a corridor through the structure which leads to various rooms that vary in orientation and have different outlooks. View more View full description
Share Share