Zoom image | View original size
The new building takes place on the east Side of Paris, a new area build over rail tracks. All the difficulty was to make a construction without any foundation. The project is installed above big concrete slabs overcoming trains in motion. So vertical columns are like pink flamingo’s legs. They are installed on 27 small spring boxes connecting the ground floor. Those boxes prevent all trains vibrations to students’ cells. The building is divided in five horizontal slices and two faces corresponding to the two facades. The ground floor welcomes retail stores and a public hall for the residence. The second floor is an open space with a platform for sports. A bicycle’s ramp comes from the ground floor to the first floor and wraps the facades along the street. The third floor is a floating hung public room. Students can meet all together on one side and can make their laundry on the other side. An external cantilever stairway connects this common space to the sport’s area underneath. Rooms for students are set on a block of seven storeys from the 4th floor to the 10th floor. There are 5 types of rooms depending on the side of the building. The top floor is a green spot where students can enjoy BBQ with panoramic view. The master plan decided the style of the façades. One on the street had to be regular and without any color. Windows had to be carved into the façade. View more View full description
Share Share