Zoom image | View original size
The client had split his garden city plot in two and moved the old house to the one. The other had a more embedded position, including a big old oak tree in the middle. The gross building allowance had to be fully exploited in order to create a large enough home for the growing family. The stipulated distance to the property line of course limited the positioning from the sides, while the desire to preserve the old oak tree blocked the middle. The curved L-shape stems completely out of the zoning regulations. The actual bend gives the house an interior spatial flow that would have been broken if we’d chosen a sharp corner. The curving of course also makes for an iconic and sculptural exterior - something that the client specifically requested. Another distinctive feature is the facade colour. Vertical boards are painted in different Falun red shades. An irregular transition from ocher (wide boards) to dark red (narrow boards) happens from the bedroom end to the living room end. The inspiration for the colour mixture was taken from the Swedish children's book ‘Where's the Tall Uncle’s Hat? ‘. View more View full description
Share Share