Zoom image | View original size
Just as layers of history accumulate through time to offer varying perspectives on culture and environment, Saucier + Perrotte’s design for the Fifth Pavilion of the Montreal Museum of Fine Arts is composed of a series of mineral strata that form a home for the Hornstein collection of art. Floating gently above street level, each marble stratum is superimposed to produce a sculpted volume containing the collection and defining a space dedicated to the next generation of Montreal art lovers. Their proposal was recently announced as a finalist in the competition Through the use of white marble with gray veins, the project’s tectonic and materiality harmonizes with the existing pavilions of the Museum. The very simple geometric composition of the new project elegantly punctuates the urban space of the museum campus, announcing its presence on Bishop Street, and offering cues for anticipated future phases of the Museum. View more View full description
Share Share