All
Projects
Products
Events
Competitions

Leutschenbach School / Christian Kerez

Leutschenbach School / Christian Kerez

Courtesy of Christian Kerez Courtesy of Christian Kerez Courtesy of Christian Kerez Courtesy of Christian Kerez + 19

Schools  · 
Zürich, Switzerland
  • Architects Authors of this architecture project Christian Kerez
  • Area Area of this architecture project
    11500.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2009
Courtesy of Christian Kerez
Courtesy of Christian Kerez

Text description provided by the architects. In order to preserve the spaciousness of the site, all the rooms inside the building were reduced to the lowest common denominator and stacked atop one another, with public functions accommodated in mezzanines.

Courtesy of Christian Kerez
Courtesy of Christian Kerez

The classrooms are housed in a three-story steel-framed structure; the gymnasium, of approximately the same height, is surrounded by a continuous frame structure resembling that of the classroom block. The result is not merely a gymnasium on top of a school building, but a structure that consists of repeating references on multiple levels. On the ground floor, the building is contracted into a minimal core area.

Courtesy of Christian Kerez
Courtesy of Christian Kerez

The entire façade area of the classroom block hangs from the projecting frame structure of the floor, and forms a roof extending more than ten meters out over the playground. The school building has no hallways: all the classrooms open on to large recreational areas that can also be used for teaching activities.

Courtesy of Christian Kerez
Courtesy of Christian Kerez

The large double stairway divides the primary school from the secondary school and is likewise incorporated into this recreational-and-classroom area.

Courtesy of Christian Kerez
Courtesy of Christian Kerez

On the fifth floor, the two stairways running in opposite directions meet at a large foyer which provides access to all the public areas, such as the auditorium and library. The gymnasium, the largest and highest space, crowns the whole building.

Courtesy of Christian Kerez
Courtesy of Christian Kerez

The rooms, stacked above one another, vary in size and height. They constitute variations on the same overall spatial and architectural concept.

Floor Plan
Floor Plan

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Leutschenbach, Saatlenfussweg 3, 8050 Zürich, Switzerland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Leutschenbach School / Christian Kerez" 06 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/382485/leutschenbach-school-christian-kerez/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Christian Kerez

洛伊申巴赫学校 / 克里斯蒂安·克雷兹

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.