Zoom image | View original size
A Visitor Centre located at the entrance of the Prince of Wales Museum, a Grade I heritage structure in Mumbai.  The contemporary structure expands upon the footprint of a previously existing multipurpose hall, and is a part of an expansion plan for this prestigious urban landmark.  The centre fulfills various programmatic functions, ranging from the integration of baggage collection and storage, to ticketing and security, as well as a museum shop, two hundred seat auditorium, and rest rooms. A lightweight, stainless steel clad elliptical roof creates a covered verandah for circulation, integrating disparate visitor programs into a consolidated and modest, yet contemporary form.  Glass and metal surfaces exist as a visual counterpoint to stout basalt stone of local heritage structures.  Reflective material planes create a paradoxical visual poetry in which archaic forms of the adjacent museum are recast and distorted in a new perspective. View more View full description
Share Share