Zoom image | View original size
The underlying design intent was toexplore the notion of “prospect and refuge” within a contemporary family house and then to apply the idea to a specific site near Bronte Beach. The “prospect” were the constantly changing beach and coast views to the south of the site. The “refuge” was the other contrasting character where we created introspective spaces that provide a sense of sanctuary and enclosure. These two driving desires for the house were accommodated through devising two sculpted concrete forms responding to their particular use and orientation. The forms are rounded at the edges similar to tubes which are independent of each other enabling the upper tube to twist towards the view while the lower tube orientates to the street. The upper tube containing the living spaces is open ended and carved out which allows the northern winter sun to penetrate deeply into the space while allowing an unimpeded outlook to the southern view. The form also provides efficient passive ventilation drawing the prevailing nor’ east breeze through the house. View more View full description
Share Share