Zoom image | View original size
YAK01 is a new modernly designed house located on Yen Akat Road, Bangkok, Thailand. The house is specifically designed for a small modern family. It is composed of a 560 sq.m private land and 500 sq. m usable internal space. Even though the usable space of the land is limited, the client wanted a modern house with sun shades and rain protections as well as a large greenery area to enjoy. After numerous hours of design planning and meetings, the architect proposed cantilevering practically half of the house over the ground floor area. This would liberate more space in the garden while following the regulations.  The house is designed in L shape to enhance the usable space and green area. One side of the wall of the house is designed close to an adjacent plot of land to maximize the green space.  The bathrooms, service areas, storages and staircases are designed as buffer zones to absorb the heat and provide more privacy for the main private space on the north. Most of glass walls are also in the north of the house in order to receive natural sunlight since the northern sunlight is the least intense in Thailand. In addition, 50 percent of the land is an open space for gardening that can be visible from every angle. The swimming pool is positioned in parallel with the building to draw cool air into the house. The architect’s main concerns are to keep the building cool during daytime and provide cross-ventilation from opposing windows for every room. The layout not only satisfies the client’s need, but also provides a natural ventilation and generous outdoor area compared with that of a small plot with similar surrounding properties. View more View full description
Share Share