Zoom image | View original size
tvzeb is an experimental zero energy building brought to fruition by virtue of a cooperative endeavour between the traverso-vighy architecture studio and the University of Padua’s Department of Technical Physics. Nestled in the wooded hills a few kilometers from the historic center of Vicenza, the building was conceived to prominently feature a new environmentally-sound architecture studio. The goal of the project was to develop a low-impact building that blended seam- lessly into the surrounding natural setting and exemplified the visual, renewable energy and user well-being resources of its context both in form and function. Similarly to other architectural projects developed by the studio, the building structure was designed and manufactured in parts by a network of small industrial and craft companies, combining CNC machined and handcrafted components. The larch glulam and galvanized steel structure is suspended along two longitudi- nal lines of the foundation and was dry assembled onsite: all building compo- nents are made from recyclable and/or recycled materials and can be dismantled. This reflects the project’s firm relationship to the concept of potential reversibility and respect for the land: the building can be disassembled at the end of its life cycle and its materials can be separated and recycled, restoring the site to the natural landscape. View more View full description
Share Share