Zoom image | View original size
NEO Bankside comprises 217 residential units in four hexagonal pavilions ranging from 12 to 24 storeys and a six-storey office block, located next to the Tate Modern, one of the most visited museums in the world. All the buildings of the scheme take their cues from the immediate context and it is the quality of the entire ensemble – rather than the individual parts – which creates drama.  The overall design hints at the former industrial heritage of the area during the 19th and 20th centuries, responding in a contemporary language which reinterprets the colouration and materials of the local architectural character. The steel and glass pavilions fit perfectly into the Bankside landscape; oxide reds of the Winter Gardens echo those of Tate Modern and nearby Blackfriars Bridge, while the exterior’s timber clad panels and window louvres give the building a warm, residential feeling. The pavilions’ distinctive external bracing system has removed the need for internal structural walls and created highly flexible spaces inside the apartments.  The bracing is located outside of the cladding plane allowing it to be expressed as the distinct and legible system which gives the scheme much of its charismatic language. Glazed lift towers provide all occupants great views of London and the river, and a dynamic expression of the vertical circulation on the eastern side of each building.  Winter gardens are enclosed, single-glazed balconies at the north and south ends of each building, suspended from the main structure on a lightweight deck with large sliding screens. They act both as enclosed terraces and additions to the interior living space. View more View full description
Share Share