Zoom image | View original size
The renovation and addition to the McHenry Library renews a campus icon. The original library, designed by John Carl Warnecke and built in 1968, is a modernist and beloved structure of concrete and glass that sits amongst a grove of redwood trees at the heart of the campus. The 162,000sf building was given an extensive and intricate structural upgrade and interior renovation. A 118,000sf addition was designed to complement the original modernist structure through repetition of materials, scale and form. Re-organizing the interior maximizes the use of daylighting. Seismic, life safety and technology upgrades were designed to maximize building efficiency. The new wing respects the integrity of the existing building while continuing the balance between building and context. The lines of the original building are extended into the addition, their texture, proportion and rhythm are reinterpreted. The regular pattern of glass and concrete is echoed in the addition, but now reflects internal program elements. Nearly 40% of the building is in fenestration. View more View full description
Share Share