All
Projects
Products
Events
Competitions

High Speed Train Station in Logroño / Ábalos + Sentkiewicz arquitectos

High Speed Train Station in Logroño / Ábalos + Sentkiewicz arquitectos

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 15

Train Station  · 
Logroño, Spain
  • architects Authors of this architecture project Ábalos + Sentkiewicz arquitectos
  • Area Area of this architecture project
    145000.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2009
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. The railway station has been designed in accordance with the urban role assigned in the proposal for the international competition and the urban planning and landscape further developed. The station serves as a starting point of a new urban project, which re-establishes the connectivity between the North and South of the city and leads to a large public park where the roof is an integrated part giving its geometry and topography to the volume.

© José Hevia
© José Hevia

All Stations in surface usually mean an abrupt interruption of urban continuity. Precisely, the urban element that is destined to unite and bring together the city with the territory, leaves a void in the city involving urban and social segregation. The opportunity to rethink the typology of the station that the burial of the tracks means, should be a shift in the form of conceiving them. Intermodal Stations are an opportunity to transform the city, creating public spaces, developing green belts, promoting pedestrian and bicycle mobility; an opportunity to create a new topography to intensify the experience of the city as a collective process.

© José Hevia
© José Hevia

What makes the project LIF 2002 unique is having faced from its beginnings with an intensity divided between infrastructure and urbanism, landscape and architecture, ecology and economy; with a whole model of management that seeks quality and innovation in all moments of process and attends both quantitative and qualitative aspects. In this sense it may be said that it is a pioneering experience both on landform buildings as well as ecological urbanism.

Courtesy of Ábalos + Sentkiewicz arquitectos
Courtesy of Ábalos + Sentkiewicz arquitectos

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Logroño, Rioja, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "High Speed Train Station in Logroño / Ábalos + Sentkiewicz arquitectos" 19 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/283822/high-speed-train-station-in-logrono-abalos-sentkiewicz-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.