Zoom image | View original size
The Gallery House is a contemporary residential structure that adapts an institutional/commercial typology in that all of the spaces have been aligned and arranged along a galleria. One can imagine that all of the served and servant areas of the house have been plugged in to this empty spine. They then have been stretched out to the north and south where they gain exposures, views and natural light. Located in Old Thornhill, a neighborhood in the town of Markham just on the northern edge of Toronto, the sloped lot rests at the end of a cul-de-sac. The clients had desired to integrate all of the main functional spaces of the house on the main floor level. This forced the final design to be a 60-foot wide wood and steel structure that accentuates the stretched east-west horizontal figure. Due to the steep slope of the property, one half of the basement is sunken while the other half enjoys the view and access toward the private backyard and benefits from the natural light, which enters through the floor to ceiling openings from the south. On the north the lay of the land offers an opportunity to split the car and pedestrian access into two elevations. View more View full description
Share Share