the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Residential
  4. Japan
  5. YJP architecture
  6. 2009
  7. Mita Residence / YJP architecture

Mita Residence / YJP architecture

  • 17:00 - 17 September, 2012
Mita Residence / YJP architecture
Mita Residence / YJP architecture, © 45g Photography
© 45g Photography

© 45g Photography © 45g Photography © 45g Photography © 45g Photography + 39

Text description provided by the architects. Mita Residence is situated in central Tokyo on a sloped street which connects a busy commercial artery and a quiet residential area. The typical buildings along the hilly street are larger scale condominium complexes. The challenge was to place the house within bigger scale buildings seamlessly, and at the same time, to ensure a comfortable and spacious living environment on its small lot of just over 100 square meters.

© 45g Photography
© 45g Photography

By carefully considering the scale, materials, and colors to correspond to its context, Mita Residence was designed to blend in with its neighboring buildings while conforming to the tight envelope of the zoning regulation. To maximize the utilization of the lot, instead of providing housing for one family on a typical small lot, the design aimed for a more efficient possibility of housing for up to 3 families without sacrificing the living quality. The floor plan and unit division are flexible which can adapt to specific needs, while free flowing spaces are created to allow plenty of natural lighting, ventilation and openness.

© 45g Photography
© 45g Photography

The basic form of the building is derived from typical "shop house" which can be seen throughout Tokyo. Traditional Japanese elements such as noren (shop entrance curtain) and shoji (partition screen) are also integrated in the design. Its interior expresses simplicity yet the soft texture and neutral tone throughout the house generates the comfort of living and warm atmosphere. The exposed concrete wall at the living/dining area is textured with horizontal wood pattern to soften the stiffness and coldness of concrete. The double height windows in the living/dining area bring in abundant natural light from the light court and give a sense of openness.

© 45g Photography
© 45g Photography

The primary objective of this project was to create a harmonious dwelling in a busy city environment. To achieve this goal, much close attention was paid in terms of context and details, and it inevitably has brought out the outcome to be a subtle, high quality residential home.

© 45g Photography
© 45g Photography

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Mita Residence / YJP architecture" 17 Sep 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/272351/mita-residence-yjp-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.