All
Projects
Products
Events
Competitions

Cascading Creek House / Bercy Chen Studio

Cascading Creek House / Bercy Chen Studio

Courtesy of Bercy Chen Studio Courtesy of Bercy Chen Studio Courtesy of Bercy Chen Studio Courtesy of Bercy Chen Studio + 19

Houses  · 
Austin, United States
  • Architects Authors of this architecture project Bercy Chen Studio
  • Area Area of this architecture project
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    MetalTech-USA
  • Interior Design

    Alan Cano Interiors
  • Lighting Design

    Recht Lighting
  • Structural Engineer

    Conrad Engineering
  • Builder

    Spencer Construction Management
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Cascading Creek House was conceived less as a house and more as an extension and outgrowth of the limestone and aquifers of Central Texas. The primary formal gesture of the project inserts two long native limestone walls to the sloping site, serving as spines for the public wing and private wing of the house. The walls and the wings they delineate shelter a domesticated landscape that serves as an extended living space oriented towards the creek below and protected from the torrents of water draining from the street above during sudden downpours characteristic of the area.

Courtesy of Bercy Chen Studio
Courtesy of Bercy Chen Studio

The sitting of the boundary walls and building elements was informed by the presence and preservation of three mature native oaks. The roof structure is configured so as to create a natural basin for the collection of rainwater, not unlike the vernal pools found in the outcroppings of the Texas Hill Country. These basins harness additional natural flows through the use of photovoltaic and solar hot-water panels.

The water, electricity and heat which are harvested on the roof tie into an extensive climate conditioning system which utilizes water source heat pumps and radiant loops to supply both the heating and cooling for the residence. The climate system is connected to geothermal ground loops as well as pools and water features thereby establishing a system of heat exchange, which minimizes reliance on electricity or gas.

Courtesy of Bercy Chen Studio
Courtesy of Bercy Chen Studio

Courtesy of Bercy Chen Studio
Courtesy of Bercy Chen Studio

Courtesy of Bercy Chen Studio
Courtesy of Bercy Chen Studio

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Cascading Creek House / Bercy Chen Studio" 10 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/250545/cascading-creek-house-bercy-chen-studio/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.