Zoom image | View original size
The Lyric Theatre stands on a sloping site at triangular junction between the grid pattern of Belfast's brick street scape and the serpentine parkland of the River Lagan. The architectural design was developed in response to the urban and landscape conditions of the site. The building site was tightly restricted and irregular in shape. The budget was strictly limited. All the building materials are selected to endure and crafted to weather with age. The new building replaces a substandard structure built in the 1960s. The building is the result of an open architectural competition held in May 2003, and eight years immersion in the complex process of briefing, design, fund-raising, demolition and construction. The skyline displays the principal elements of a producing theatre, mainly solid volumes closed to view. Transparent social spaces flow around the fixed forms of Auditorium, Studio and Rehearsal. Three acoustically isolated brick boxes stand in the circulatory system like rocks in a stream. There are three different points of entry, one for trucks and two for people, all tied to existing street levels. View more View full description
Share Share