Zoom image | View original size
Heavy Metal draws its name, and it’s straight forward industrial aesthetic, from the custom perforated steel panels which form the envelope of the residence. Numbering more than 200 in all, each panel has a unique set of perforations based on a simple set of programmatic responses to interior and exterior conditions, which are scrutinized to determine where privacy (opacity) is most critical and where openness (transparency) is desired. Once this diagrammatic concept is understood it is processed through a series of computer aided iterations to generate the residence’s signature façades. A gradient of these two polarities gives form to the residence’s signature steel solar screens. Heavy Metal’s plan is a variation on a traditional courtyard parti, with a large outdoor space bound on two sides by the steel and glass façade. The central living/dining area acts as the heart of the residence, with its increased ceiling height and warm walnut ceilings, the space is inviting and comfortable. View more View full description
Share Share