Zoom image | View original size
In the year 1800, a devastating fire occurred in Linz during which also the Southern wing of the „Linzer castle“ fell victim to the flames. The castle on the hill between the old city and the Danube lost its city-facing wing and, therefore, its presence within the urban fabric. Since 1965, the castle has been home to the Upper Austrian national museum. The requirement for additional and large exhibition space led to the new construction of the Southern wing. The architectural concept of the new Southern wing is based on two principal strategies: (i) to construct the missing wing without closing the courtyard of the castle completely and (ii) to preserve the unique location above the city that is accessible by the public any time and free of charge. To achieve this, the new wing is layered horizontally and the central entrance level was designed as a transparent, half-open storey. As a result, a space is created above the city on top of the historic foundation through which one can enter the foyer, the museum shop and the restaurant. View more View full description
Share Share