Zoom image | View original size
The compound of the Dutch Embassy consists of a five-hectare wooded area that slopes steeply towards the city. The design task was to situate the five individual buildings in the compound while retaining and enhancing the quality of the site's landscape. The strict horizontal volume of the main building cuts into the hill with the sloping terrain naturally dividing the building into two programmatic units; the ambassador’s residence and the chancellery. The Embassy roof is a shallow pool, an element that combines Dutch tradition in water management and landscape technology, with the natural craggy countryside of Ethiopia. As in the Netherlands everyone lives and works under water. The building is visible at both ends and as the landscape slopes gradually upwards it disappears temporarily, transforming into a pool among the eucalyptus trees. View more View full description
Share Share