the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Leganés Museum of Sculpture / MACA Estudio

Leganés Museum of Sculpture / MACA Estudio

Leganés Museum of Sculpture / MACA Estudio
© VVV-Visual
© VVV-Visual

The proposal for the new Sculpture Museum of Leganés by MACA is the result of setting a few specific objectives to accomplish. Their main objectives include the importance of providing appropriate exhibition spaces, adapting the new building to the urban surroundings and gardens nearby, and demonstrating flexibility while creating an iconic design for visitors. More images and architects’ description after the break.

The importance of providing appropriate exhibition spaces:

© VVV-Visual
© VVV-Visual

Although the starting point when facing the project was the recovery and use of the building that currently houses the Sculpture Museum, the analysis of its state, its architectural value and the potential forced us to reject that option : the current museum does not have the spatial and functional requirements needed. The new building provides quality spaces for the exhibition of sculptures, with the right height, dimension and lighting.

The adaptation to the site: adapting the new building to both the urban surroundings and the existing building and sculpture gardens nearby:

site plan
site plan

The proposed location for the new building is the same as the existing museum, substituting it in several phases. We understand the sculpture gardens that occupy the rest of the competition plot have already a landscape value and are kept in a remarkable state of preservation. No intervention on the gardens and keeping all the plants and trees seems to be the most sensible and reasonable option.

-Creating a new recognizable image for the museum, and “icon” as a sign of identity:

ground floor plan
ground floor plan

Opposite to the “invisibility” of the current building we think that the new museum should become an attractive Icon, a billboard inviting visitors to come in. The urban presence becomes stronger by placing the building closer to the nearby main avenue and raising the building up to 14 meters high. The building itself has an organic sculptural image.

-Flexibility both in the use of the building and the construction process:

first floor plan
first floor plan

Instead of a closed proposal, complete and too rigid for a program that can still vary considerably in both size and content, we propose an open system, changing over time and reconfigurable in its use: a “cell” aggregation schema. The building is generated by an addition of 17 regular pentagons, all of them 9 meters wide, and divided in two floors.

Although the final proposal involves the demolition of the existing building this system allows us, if needed, the progressive implementation of the building in different phases depending on the needs and requirements of the museum while allowing the existing building to be in use during the building process.

elevation
elevation

Obtaining an optimal energy performance of the building, to make it sustainable not only by the use of alternative energies such as solar panels but also by its shape, (making it a compact building), the orientation, having the big openings to the north to avoid an excess of heat in summer, crossed ventilation, using the inner patios to refresh the building in summer and having high thermal inertia in the outer walls by thick isolation.

section
section

Architects: MACA Location: Leganés, Madrid, Spain Team: Christian Álvarez, Jorge Garrudo, Tomás Suarez Size: 4000m2 Date: November 2011 Type: Competition Proposal Visualizations: VVV-Visual

View the complete gallery

About this author
Alison Furuto
Author

See more:

Articles
Cite: Alison Furuto. "Leganés Museum of Sculpture / MACA Estudio" 09 Dec 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/190351/leganes-museum-of-sculpture-maca/> ISSN 0719-8884
Read comments