the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Phinney / Pb elemental architecture

Phinney / Pb elemental architecture

  • 00:00 - 20 September, 2011
Phinney / Pb elemental architecture
Phinney / Pb elemental architecture, © Mel Curtis
© Mel Curtis

© Mel Curtis © Mel Curtis © Mel Curtis © Mel Curtis + 22

  • Location

    Seattle, United States
  • Architect

    Pb elemental architecture
  • Project Team

    Dave Biddle & Chris Pardo
  • Contractor

    Logan's Hammer
  • Area

    2510.0 ft2
  • Photographs

Text description provided by the architects. This 2510 sqf single family home located in Seattle's Phinney Ridge neighborhood. This home was designed for a young family on a small in-fill lot. The lot was very challenging just over 2000 sft with a access easement covering a portion of the southwest corner.

© Mel Curtis
© Mel Curtis

This created a situation where the building footprint covered the majority of the yard, so it was essential to capture outdoor space on the structure. This led to the reverse floor plan (living on the third level), allowing the main spaces to easily access outdoor space, light and view. 

plans
plans

The homeowners created a welcoming contrast by their choices in furniture and wall coverings. To maintain a visual connection to the street we designed the stair to the main living level to be transparent so you can see and feel the activity. The upper level opens to a West facing deck and exterior stair leading to a view roofdeck which overlooks Ballard and the Puget Sound.

© Mel Curtis
© Mel Curtis

Text provided by Pb elemental architecture.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Phinney / Pb elemental architecture" 20 Sep 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/168823/phinney-pb-elemental-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.