Zoom image | View original size
Contextualised by its location in a peripheral yet rapidly urbanising part of the city, the silent quadrangular volume of voids is conceived to provide momentary respite in the visual chaos created by incidental excesses. The building is defined by the stark precision of its dimensions. Against a matrix of surface punctures, the large voids created by the verandahs consciously break the monotony of an underlying pattern in depth and sizing. The differing fenestration sizes and transparencies not only provide consistent natural lighting and ventilation, but also reflect variation in use of internal space. The underlying matrix enhanced by the repetitive window opening accentuates the flexibility of interior distribution. The cubic volume rests on an elevated plinth designed as a public podium. The movement that traces through the podium into the seamless forecourt unites the building with its larger public context. This forecourt, generated out of the large setback from the road, contributes to a better appreciation of the building's geometric purity. View more View full description
Share Share