Zoom image | View original size
The design by SOLID architecture for the new kindergarten in Neufeld an der Leitha emerged as the winning project in a competition that sought designs for a new building to house a four-group kindergarten. One of the competition's requirement was that it should be possible to add an extra two groups without disrupting day-to-day activities at the kindergarten. Placing the building volume in an east-west direction created clearly defined outdoor areas. Towards the north the building remains closed. The vehicular approach, the car-parking area and the entrance are on this side. As a result the outdoor spaces in the south and west, which are reserved exclusively for the children, are largely undisturbed by traffic. The interplay of daylight and architecture is an essential element of the design. In the interior the service zones and ancillary rooms face north. An open communicative central area flows through the entire building. Towards the south the groups rooms detach themselves from the building with large areas of glazing that allow the best possible use of daylight. Incisions made in the roof together with the outdoor areas allotted to the groups form new spaces between inside and outside. Staggering the units in a north-south direction establishes visual connections between the group rooms. The open spaces ascribed to the groups can be integrated in educational activities. They are a manageable size and break down the boundaries between inside and the constantly changing outdoor area. View more View full description
Share Share