Zoom image | View original size
Designing a gathering point for the city of Timisoara, Prechteck’s main focus for the pavilion was to stand out as an attractor and fit in the context at the same time. Located within the green lung of the city with direct connection to its surrounding districts and due to its vertical orientation, the highseat has a great potential to serve as a cultural, social and urban focal point to attract people back to the park. More images and brief project description after the break. The goal was not designing a brand new shiny project, but a self-evolving pavilion becoming one with its location in a way that the strongest and most capable plants will impose on the structure. Some time later, there should be a completely unpredictable, wild and unorganized garden taking over the pavilion. Romanian beech timber boards that are 3cm thick and 30cm wide construct a truss system covering a spatial program based on relaxation during the day and activation in the evening. After entering the building, the first spatial program is for people resting after physical activities. Due to its 30° diamond-shaped grid, walls get filled with functions like staircases for circulation or beachchair-like seating arrangements. Spiraling up the staircase of the ivy-covered structure,one should get reminded of climbing trees back in the day. View more View full description
Share Share