Zoom image | View original size
The main objective behind the design for the new Staten Island Animal Care Center was to create a high quality environment for the animals, staff and visitors. The building is sheathed in a highly insulating, translucent polycarbonate envelope. This provides higher performance in comparison to typical glass and maximizes the benefits of natural light. The roof of the outer perimeter housing the animals is raised above a lower interior roof plane, which covers other shelter functions. This configuration permits the daylight to enter the facility on multiple sides. Natural ventilation is encouraged along the periphery with the use of a passive air ventilation system. A sophisticated mechanical system that uses heat recovery to feed heat gain energy back into the system is incorporated into the design to provide constant fresh air exchange. View more View full description
Share Share