Zoom image | View original size
Finnish design team, ALA Architects has shared with us their latest commission, a mixed use project in Helsinki, Cloud City. Seeking to take advantage of available space within the urban core, this unique project brings density to a underutilized courtyard within a large existing factory block. Additional images, including a full set of detailed floor plans and a description by the architects after the break. Helsinki is currently developing new sustainable methods for building the city. Primarily these projects aim at increasing density at the expense of urban sprawl. One question is how to make existing built areas denser, another where and how to build high risers. The Cloud City project is one possible answer. This project aims at increasing diversity in the central design quarters of Punavuori. As its site, it uses the large courtyard of the 1930’s Nokia cable factory block, Merikortteli. It aims at combining a single family house typology with central location and high rise views. This is achieved by using an office tower to elevate the residential building above the surrounding ridge line. The building is literally two different architectures piled on top of each other. These two identities are never present simultaneously so they can be completely optimized for their own use and conditions. Both sections have adopted a type of camouflage relating to their specific situations. View more View full description
Share Share