the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. Nikos Smyrlis
  6. 2008
  7. Othonos House / Nikos Smyrlis

Othonos House / Nikos Smyrlis

  • 00:00 - 4 February, 2011
Othonos House / Nikos Smyrlis
Othonos House / Nikos Smyrlis, © Erieta Attali
© Erieta Attali

© Erieta Attali © Erieta Attali © Erieta Attali © Erieta Attali + 30

  • Architects

  • Location

    Athens, Greece
  • Civil Engineer

    Ypsilon ltd
  • Electrical Engineering

    P. Panagiotou
  • Area

    350.0 m2
  • Project Year

    2008
  • Photographs

Text description provided by the architects. The house is located near downtown of Kifisia. Is an area with low density and it is consisted mostly of neoclassical villas of the early beginning of the 20th century. The two-storey residences disappear behind the dense vegetation that prevails.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

The displacement of the house was defined by an effort to conserve the big old trees.

The new building is simple in the geometry of its volume, so that it completed by the elements of the environment - the old villas and gardens.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

From the entrance, the house shows up like a ground floor archway in symmetry with the listed building. As one moves towards the house he realizes its actual size while the three levels appear together with the underground floor. The triangular columns gradually get higher, with fixed proportions.

plan 02
plan 02

A correction of distortion applied on the view from the point A, so that the house appears to be a rectangular façade with 8 columns in φ proportions.

As a sequence of the correction, a diagonal plane on the top intersects the box shape building. The subtraction from the roof creates an open-air veranda on the 1st level, closed across the entrance in order to shelter the bedrooms from the busy street of the museum opposite.

© Erieta Attali
© Erieta Attali

The space between the building and the west edge of the plot is transformed to a sheltered patio - continuity of the indoor ground floor, especially during the summer.

View the complete gallery

Cite: "Othonos House / Nikos Smyrlis" 04 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/107840/othonos-house-nikos-smyrlis/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments