Parkark / BYTR architecten

© StijnStijl

Architects: BYTR architecten
Location: Kanaalweg, ,
Design Team: Richel Lubbers, Tjerk van de Wetering, Lucia Sanchez
Year: 2013
Photographs: StijnStijl

P+R De Uithof / KCAP Architects & Planners + studioSK

© Ronald Tilleman

Architects: KCAP Architects & Planners + studioSK
Location: Utrecht, The
Year: 2013
Photographs: Ronald Tilleman

10x10x10 House / 123DV Architecture & Consult

© Christiaan de Bruijne

Architects: 123DV Architecture & Consult
Location: Leidsche Rijn, , The
Year: 2013
Photographs: Christiaan de Bruijne

NS Stations / NL Architects

© Marcel van der Burg

Architects: NL Architects
Location: The Netherlands
Area: 700 sqm
Year: 2013
Photographs: Marcel van der Burg

‘Pretty Vacant’ Installation / Rietveld Landscape

© Rob ´t Hart

Currently on display until January 31, 2014, the ‘Pretty Vacant’ installation by design and research studio Rietveld Landscape encourages visitors to take a fresh look at the empty spaces of the Centraal Museum in . The blue window literally and figuratively sheds a new light on the space and complements the architecture of this medieval chapel. More images and architects’ description after the break.

Fletiomare Utrecht Swimming Pool / Slangen + Koenis Architects

© Mark Prins

Architects: Slangen + Koenis Architects
Location: ,
Chief Designer: Erik Slangen, Jakko Koenis
Design Team: Sjef Vosters, Theo van Beek
Area: 3800.0 sqm
Year: 2006
Photographs: Mark Prins

The Invitation / Van Rooijen Architecten

© Cornbread Works

Architects: Van Rooijen Architecten
Location: , The Netherlands
Architect In Charge: Van Rooijen Nourbakhsh Architecten
Interior Architect: Van Rooijen Nourbakhsh Architecten
Photographs: Cornbread Works

Kromhout Barracks / Karres en Brands + Meyer en Van Schooten Architecten

© Jannes Linders

Architects: Karres en Brands, Meyer en Van Schooten Architecten
Location: , The
Design Team: Bart Brands, Sylvia Karres, Lieneke van Campen, Jeroen Marseille, Uta Krause, Paul Portheine, Joost de Natris, Jim Navarro
Year: 2012
Photographs: Jannes Linders, Aeroview

Gym Hall TNW / NL Architects

© Luuk Kramer

Architects: NL Architects
Location: ,
Architect In Charge: Pieter Bannenberg, Walter van Dijk, Kamiel Klaasse
Team: Arne van Wees, Gerbrand van Oostveen
Structural Engineer: ABT Delft
Installations: Nelissen
Fixtures: Janssen-Fritsen
Contractor: PBO Bouw
Year: 2011
Photographs: Luuk Kramer, Patrick Bals

Department of Education Hogeschool Utrecht / Ector Hoogstad Architecten

© Marcel van Kerckhoven

Architects: Ector Hoogstad Architecten
Location: Utrecht,
Architect In Charge: Joost Ector
Area: 17,121 sqm
Year: 2008
Photographs: Kees Hummel, Marcel van Kerckhoven, Rob Hoekstra

Parking Garage ‘de Cope’ / JHK Architecten

© Burg + Schuh

Architects: JHK Architecten
Location: , The
Project Year: 2008
Project Area: 3,000 sqm
Photographs: Burg + Schuh, Sander Copier

House Nieuwegracht / Rocha Tombal Architects

© Christian Richters

Architects: Rocha Tombal Architects - Ana Rocha, Michel Tombal
Location: , The
Project Team: Igor Lopez de Uralde, Mike Schäfer, Tony Slothouber
Client: Jaap-Jan Boelens en Leontine van Elden
Construction: Pieters Bouwtechniek Delft bv
Contractor: Bouwbedrijf Vrolijk, Amsterdam
Constructed Area: ca 400 sqm
Costs Contractor: 237.000,- euro excl. BTW, excl kitchen and wooden flooring
Project Year: 2012
Photographs: Christian Richters

 

Lighthouse / BYTR Architects

© Ossip van Duivenbode

Architect: BYTR Architects
Location: , The
Project team: Tjerk van de Wetering, Richel Lubbers, Dominique Vermeulen
Client: Private
Design: 2006
Realisation: 2010
Photographs: Ossip van Duivenbode

 

Slide to the Train Station with the Transfer Accelerator by HIK Ontwerpers

Courtesy of

HIK Ontwerpers capitalized on the opportunity to provide a unique and playful experience for commuters in their hometown of .  Part of a complete renovation of the Overvecht railway station the transfer accelerator, the official name given to the slide by ProRail the railway maintenance company, provides a fun and unforgettable way of getting to where you are going.  The slide was installed as the final piece of the station renovation and opened earlier this month.

A video and additional photographs of the transfer accelerator following the break.

Monumental School Renovation / BYTR Architects

© Cornbread Works

Architects: BYTR Architects
Location: , The Netherlands
Project year: 2006 – 2011
Photographs: Cornbread Works

Utrecht Library / Wiel Arets Architects

© Jan Bitter

Architect: Wiel Arets Architects
Location: Utrecht,
Client: University Utrecht
Consultants: ABT Adviseurs; Huygen Installatieadviseurs bv; Heijmans-IBC Bouw bv
Acoustic Advisor: Adviesbureau Peutz & Associates bv
Façade Advisor: Permasteelisa Central Europe bv
Project Area: 36,250 sqm
Project Year: 2004
Photographs: Jan Bitter & Andrea Giannotti

380 Student Units and Public Space Design / Architectenbureau Marlies Rohmer

© Scagliola en Brakkee

Architects: Architectenbureau Marlies Rohmer
Location: Utrecht,
Design team: Marlies Rohmer, Floris Hund (collaborating architect), Michiel van Pelt (project coordinator), Arjan van Ruyven, Pepijn Nolet, Marc de Vries
Client: University of Utrecht, Utrecht
Project area: 18,600 sqm
Project year: 2003 – 2008
Photographs: Scagliola en Brakkee, Rene de Wit, AkzoNobel

AD Classics: Educatorium / OMA

© Flickr User: harry_nl

Completed in 1997, the Educatorium in Utrecht, was OMAs and ’ first university project.  Part of a larger masterplan for the campus of De Uithof for Utrecht University to create a more westernized version of a college campus, the Educatorium was designed to be the new center of campus, not only geographically but socially as well.

Understood to be the encapsulation of the entire university experience in one building, Koolhaas and his team at OMA conceptualized the Educatorium as a factory for learning in both the traditional formalistic approach as well as the informal student to student exchange.  The Educatorium was designed specifically so that the processes of socialization, learning, and examination would be entangled within one another blurring the boundaries between lounges, classrooms, and corridors such that there is a constant redefinition of what it means to learn in a social environment.

More on the Educatorium after the break.