Venice Biennale 2012: Wall house / Anupama Kundoo, University of Queensland

Photomontage by: Jessica Spresser

Anupama Kundoo‘s Wall House, originally built in Auroville, India in 2000, will be partially reconstructed at a 1:1 scale at the Venice Biennale this year for the theme of “Common Ground” by director David Chipperfield.  This portion of the exhibition is supported by the University of Queensland, whose students and staff will assist with the construction of the replica alongside Indian craftspeople and Italian builders.  The house has been described as a testing ground for spatial and technological innovation.  In its debut at the Venice Biennale, it will afford Kundoo the opportunity to further explore these experiments.

Follow us after the break to see the innovations behind this widely acknowledged piece of architecture.