Shanghai West Bund Biennial Pavilions / SHL Architects

Urban Mountain Team Wins Nordic Built Challenge in Norway

© schmidt hammer lassen architects

Schmidt Hammer Lassen Architects, together with LOOP Architects, COWI and Norway, Transsolar Energitechnik and Vugge til Vugge , has won the Nordic Build Challenge in Norway with their innovative scheme, Urban Mountain. The winning proposal, which would be Norway’s tallest building, seeks to refurbish and extend an existing 50,000 square-meter office tower in central into 79,000 square-meter sustainable icon. Not only would the building be the first Norwegian high-rise to utilize natural ventilation, but the design would employ Cradle to Cradle principles and BREEAM Outstanding certification targets to significantly reduce the building’s energy consumption and CO2 footprint. 

Continue reading to learn more…

New Hospital Hvidovre Extension Winning Proposal / Schmidt Hammer Lassen Architects + Aarhus Arkitekterne

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Schmidt Hammer Lassen Architects with Aarhus Arkitekterne, has just been announced as the winner of the competition to design the new extension of the New Hospital in . The new 30,000-square-meter extension consists of an emergency ward, a pediatrics ward and obstetrics and cardiology departments. Expected to be completed in 2019, clarity, flexibility, respect, green garden spaces and spatial variation are the key features to this winning design. More images and architects’ description after the break.

Green Valley Project Proposal / Schmidt Hammer Lassen Architects

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Just this past Thursday, schmidt hammer lassen architects, East Architecture and Design Institute, and Expo Construction Development Company celebrated the ground breaking for, and start of construction of, the new Green Valley project on the site of the former 2010 Expo. Located immediately next to the iconic Chinese pavilion, the architects won the international competition to design this 50,000-square-meter project last year. This project aims to become a new central urban development in , integrating new sustainable solutions in both the urban design and the individual buildings on the site. More images and architects’ description after the break.

Ny Anstalt Correctional Facility Winning Proposal / Schmidt Hammer Lassen Architects

Courtesy of

Schmidt Hammer Lassen Architects, in collaboration with Friis & Moltke, just won the competition to design the Ny Anstalt correctional facility in , Greenland. The 8,000 square meter facility is the first such facility in Greenland, focusing on the contrast between beauty and roughness as a guiding theme for the project. This concept is also present in the choice of materials: concrete, wood and corten steel, which is rooted in a desire to adapt the complex to the landscape. More images and architects’ description after the break.

Helsingborg Hospital Extension Winning Proposal / Schmidt Hammer Lassen Architects

Courtesy of Schmidt Hammer Lassen Architects

Located in the southern part of Sweden, the competition to design the 35,000 square metre extension to the Hospital has just been won by Schmidt Hammer Lassen Architects. In cooperation with , NNE Pharmaplan and landscape architects Kragh & Berglund, the key to the whole design has been flexibility, a clear layout, variety, human scale, green courtyards and optimal conditions for daylight. The extension will include a new ward for adult psychiatry, an out-patient clinic and medical laboratories. More images and architects’ description after the break.

Cathedral of the Northern Lights / SHL Architects + LINK arkitektur

© Adam Mørk

Architects: Schmidt Hammer Lassen Architects + LINK arkitektur
Location: Alta, Norway
Engineer: Rambøll AS, Alta
Main Contractor: Ulf Kivijervi AS
Client: The Municipality of Alta
Area: 1,917 sqm
Year: 2013
Photographs: Adam Mørk

IBC Innovation Factory / SHL Architects

© Adam Mørk

Architects: Schmidt Hammer Lassen Architects
Location: , Denmark
Client: IBC International Business College, Kolding
Area: 12,800 sqm
Year: 2009
Photographs: Adam Mørk