‘Blossom Gate’ / Prechteck

Courtesy of

Defining a landmark to the entrance of the largest Chinese myrtle garden in , Prechteck’s ‘Blossom Gate’ aims to reinvent the gate as an architectural typology underlining the connecting characteristics of a former dividing element. Their design is not just about the link of the inside with the outside, but also about the connection of its visitors – the gate as an area of gathering, instead of a point of passing through. More images and architects’ description after the break.

S.Deer Corporate Headquarters / Prechteck

Courtesy of

The main idea behind the design for the S.Deer Corporate Headquarters building was to create a world of fashion underlining the lifestyle the retail company stands for. As fashion is not just about clothing, the new S.Deer headquaters should not just be about administration. Inspired by S.Deer’s appearance design, Prechteck‘s proposal implemented rotated cubes as a formal element in their design. More images and architects’ description after the break.

Modular Pavilion / Prechteck

Courtesy of

Held every five years, the competition for this year’s pavilion called for a temporary building which may be easily disassembled and relocated to another site. The modular pavilion by Prechteck exists of different parts, housing different functions, all singular cells, but the strongest in coexistence with its neighboring parts. The main concept is that during the 5 years, each cell can be assembled in a different German city and serve as an info booth to the next. At the beginning of the next five years, the parts get transported back and get reconnected on site. More images and architects’ description after the break.

Timisoara’s Highseat / Prechteck

Courtesy of

Designing a gathering point for the city of , Prechteck’s main focus for the pavilion was to stand out as an attractor and fit in the context at the same time. Located within the green lung of the city with direct connection to its surrounding districts and due to its vertical orientation, the highseat has a great potential to serve as a cultural, social and urban focal point to attract people back to the park. More images and brief project description after the break.

National Library of Austria Extension / Prechteck

Courtesy of

The design proposal for the extension to the National Library of by Prechteck is to be seen as an extension of the bordering park and takes off at its northwest end to cross over the drop-off lane on 4.5m with a twist. The design then arches back to the ground level to blend into the landscape. More images and description after the break.