CAMPstreet/CHRISpark / Poteet Architects

© Chris Cooper

CAMPstreet/CHRISpark is the rehabilitation of a 1920’s factory and its grounds near downtown , into 20 loft residences and an urban park. The 88,000 sqf structure was divided into lofts with indoor common area including exercise, community gallery and basement parking. Over 100 steel windows were added to the building’s refurbished façade. On the exterior, new concrete and steel porches and balconies are bounded by outdoor garden and courtyard spaces. The interior was treated as a backdrop for art in all media—the developer was a nationally known contemporary art collector.

Architect: Poteet Architects
Location: San Antonio, , USA
Project Team: Jim Poteet, Brett Freeman
Structural Engineers: Beicker Engineering
MEP Engineer: HMG
Lighting: Lighting Consultants
Landscape: Kings Creek Landscaping
Contractor: Metropolitan Contracting
Artist: Teresita Fernandez
Collaborator: Linda Pace
Project Area: building 88,000 sqf, site 0.8 acres
Photographs: Chris Cooper, Poteet Architects

Linda Pace Foundation Offices / Poteet Architects

© Chris Cooper

This project is the rehabilitation of a derelict auto body shop into offices for a contemporary art foundation. The modesty of the original structure and limited project budget stand in contrast to the international scope of the foundation’s mission and its board, as well as the architectural aspiration of the interior design. The design’s richness is the result of layering of program and form: the building serves as office and conferencing facilities for the foundation, gallery space for the changing display of the collection of the organization’s late founder, and a memorial to her life and influence.

Architect: Poteet Architects
Location: San Antonio, ,
Project Team: Jim Poteet, Brett Freeman, Isadora Sintes, Shane Valentine
Contractor: Rubiola Construction
Project Area: 2,500 sqf
Photographs: Chris Cooper

Collector’s Loft / Poteet Architects

© Colleen Duffley

Designed for an art collector/artist, this loft occupies the top two floors and roof of a 1920s factory in downtown . Both old structure and new interventions are rendered in white, emphasizing the textural contrast of the existing masonry and board-formed concrete with the new walls, luminous epoxy floors and lacquered cabinetry.

Architect: Poteet Architects
Location: San Antonio, Texas, USA
Project Team: Jim Poteet, Brett Freeman
Contractor: Metropolitan Contracting
Project Area: 19,200 sqf
Photographs: Chris Cooper, Paul Bardagjy, Colleen Duffley,

Capps Residence / Poteet Architects

© Ryann Ford

The Capps house was constructed in 1896, designed by German Architect Albert Beckman, one of several distinctive masonry homes in King William that Beckman was responsible for. Though continuously occupied since its construction, the property was suffering from a good deal of deferred maintenance when taken over by new owners Travis Capps and Lee Anthony. The wrap- around porch was rotted and sagging and the large lawn and riverfront were overgrown. Capps engaged Poteet Architects to tailor the house to his needs, without sacrificing the historic character its prominent site demanded. Work began first on the carriage house, which was to be the Owner’s home during the rehabilitation. The carriage house now contains a living space with a small –and very orange—kitchen on the lower level and bedroom and bath above. A small, highly stylish salon was installed in the brick pool house.

Architect: Poteet Architects
Location: San Antonio, Texas,
Project Team: Jim Poteet, Brett Freeman, Isadora Sintes, Shane Valentine
Contractor: Rubiola Construction
Project Area: 3,284 sqf
Photographs: Ryann Ford,

Container Guest House / Poteet Architects

© Chris Cooper

The Container Guest House is the first of several projects by Poteet Architects we will be featuring. As a national award-winning firm, is best known for their sensitive adaptive reuse of existing buildings and a fresh, rigorous approach to modern interior design. This project originated from ’s client’s wish to experiment with shipping containers. She lives in a small warehouse on a former industrial site just south of downtown. The finished project serves as a guesthouse and is fitted with a shower/WC and a custom stainless sink. The large steel and glass lift/slide and end window wall open the interior to the surrounding landscape. The remainder of the interior is used as a garden shed.

Architect: Poteet Architects
Location: , Texas, USA
Project Team: Jim Poteet, Brett Freeman, Isadora Sintes, Shane Valentine
Contractor: Poteet Architects
Project Area: 320 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Chris Cooper