Cinema Hall of Locarno Film Festival Proposal / Mauro Turin Architectes

Courtesy of

The design of the future Cinema Hall of Film Festival by Mauro Turin Architectes was inspired by a strong urban vision. The main goal of the project therefore resulted in the will to create a building that is at the same time unique and harmonious, which refuses to be a stand-alone project by participating actively to the landscape of the city of Locarno. More images and architects’ description after the break.

AZPA to Transform Nineteenth Century Building into Locarno Film Festival Headquarters

© AZPA

London and Barcelona-based practice AZPA (Alejandro Zaera-Polo Architecture) has been announced as winner of an international competition aimed to establish a permanent residence for the International Film Festival in . Breaking away from the starchitect notion of public architecture needing to make an “extravagant gesture”, AZPA’s innovative proposal partakes in an act of “urban recycling” by reusing the pre-existent, nineteenth century structure of Piazza Castello and transforming its interior courtyard into three sizable theaters. Additionally, a complimentary renovation will take place on the surrounding Piazza Remo Rossi, which will be repaved with red natural stone that essentially provides a “permanent red carpet” qualified to host an array of festival related events.

As Architect Alejandro Zaera-Polo describes: “I do not want to redraw the city, but keep the city.”

AZPA’s winning design not only preserves and capitalizes on the existing integrity of the city, but the strategies employed makes this an economically viable solution. With an estimated price tag of 28 million Swiss Francs, this renovation is said to be no more than the cost of a complete demolition.

More on AZPA’s winning proposal after the break. 

FFS Train Station District / Dominique Perrault Architecture

© DPA / Adagp

The project for the FFS Train Station District by Dominique Perrault Architecture was born from a simple action: covering the small station of -Muralto by a large balcony platform on Lake Maggiore. So, on the infrastructure, lays a large public space, the Piazza Grande, an void space that allows to freely cross the city and create a new centrality. More images and architects’ description after the break.