McGee Art Pavilion / ikon.5 architects

© Brad Feinknopf

Architect: ikon.5 architects
Location: ,
Project Area: 19,000 sqf
Project Year: 2011
Photographs: Brad Feinknopf

Red Rock Canyon Visitor Center / Line and Space

© Robert Reck

Architect: Line and Space, LLC
Location: , Nevada
Completion Date: 2011
Project Area: 52, 700SqFt
Client: US Department of the Interior Bureau of Land Management
Contractor: Straub Construction
Structural Engineer: Holben, Martin, and White Consulting Structural Engineers
Civil Engineer: GLHN Architects and Engineers
Exhibit/Interpretive Consultant: Hilferty and Associates
Photography: Robert Reck, Henry Tom

   

Cesar Chavez Library / Line and Space

© Bill Timmerman

Architect: Line and Space, LLC
Location: ,
Project Year: 2008
Project Size: 25,000 SqFt
Client: City of Phoenix
Contractor: Linthicum Constructors Inc.
Structural Engineer: Caruso Turley Scott
Civil Engineer: KPFF Consulting Engineers
MEP Engineer: Energy Systems Design
Landscape Architect: McGann and Associates
Photography: Bill Timmerman, Henry Tom 

   

Le Quartier Concordia – John Molson School of Business / KPMB Architects with Fichten Soiferman et Associés Architectes

© Tom Arban

The John Molson School of Business (JMSB) was designed to accommodate faculty, administrators, and undergraduate and graduate students under one roof to foster a community of scholars and the exchange of ideas. It is also the outcome of a winning design competition scheme. The JMSB represents the third building to complete the bold vision to create Le Quartier Concordia – a new vertical campus bringing together Visual Arts, Engineering/Computer Science and Business on two blocks in downtown Montreal to raise the profile of Concordia’s brand.

Architect: Kuwabara Payne McKenna Blumberg (KPMB) Architects with (FSA)
Location: Montreal, Quebec, Canada
Project Area: 375,000 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Eduard Hueber, Marc Cramer, Tom Arban

NASCAR Hall of Fame / Pei Cobb Freed & Partners

© Paul Warchol

In approaching the challenge of designing a Hall of Fame for NASCAR, Pei Cobb Freed & Partners sought to capture the essential spirit of NASCAR and its sport in architectural form. In exploring the possibilities for expressing speed and spectacle, they were drawn to the arena of action, the racecourse, where fans and race teams come together each race week for the spectacle of race day. Curving, sloped forms are evocative not only of the dynamic and changing sinuous shape of the racetrack but also of the perception of speed, which is at the heart of the NASCAR spectacle.

Architect: Pei Cobb Freed & Partners
Location: , North Carolina,
Project Area: 700,000 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Peter Brentlinger, Paul Warchol

Folsom + Dore / David Baker + Partners

© Brian Rose

These 98 rental units of supportive affordable housing serve tenants with special needs, such as physical and developmental disabilities, HIV/AIDS, and chronic homelessness. Folsom + Dore is the first new building in to receive a LEED Silver rating, and its sustainable features both reduce its environmental impact and curtail the energy costs borne by residents.

Architect: David Baker + Partners
Location: 75 Dore Street, San Francisco, , USA
Associate Architect: Baker Vilar Architects
Landscape Architect: Andrea Cochran Landscape Architects
Electrical Engineer: Bhatia Associates
Lighting Designer: Horton Lees Brogden
Structural Engineer: Treadwell + Rollo
Mechanical Engineer: Tommy Siu + Associates
Acoustical Engineer: Wilson Ihrig + Associates
Contractor: Cahill Contractors
Civil Engineer: Luk + Associates
Project Year: 2005
Photographs: Brian Rose, Courtesy of David Baker + Partners

A New Student Learning Centre for Ryerson University by Snøhetta and ZPA

Courtesy of Ryerson University

Today Ryerson University announced the design of a new Student Learning Centre for their Toronto campus. Designed by Snøhetta in collaboration with Zeidler Partnership Architects of Toronto, the 155,463sqf Student Learning Centre will feature a transparent glass skin that will provide varying light qualities within the interior spaces. Sustainable practices have also been incorporated into the design with 50% of the roof intended to act as a green roof and plans for the building to be LEED Silver compliant. Construction on the building is expected to begin late this year, with a targeted completion date of Winter 2014. More about the new Student Learning Centre including renderings following the break.

In Progress: Staten Island Animal Care Center / Garrison Architects

Courtesy of Garrison Architects

The main objective behind the design for the new Animal Care Center was to create a high quality environment for the animals, staff and visitors. The building is sheathed in a highly insulating, translucent polycarbonate envelope. This provides higher performance in comparison to typical glass and maximizes the benefits of natural light. The roof of the outer perimeter housing the animals is raised above a lower interior roof plane, which covers other shelter functions. This configuration permits the daylight to enter the facility on multiple sides. Natural ventilation is encouraged along the periphery with the use of a passive air ventilation system. A sophisticated mechanical system that uses heat recovery to feed heat gain energy back into the system is incorporated into the design to provide constant fresh air exchange.

Architect: Garrison Architects
Location: Staten Island, City, , USA
Project Area: 5,500 sqf
Renderings: Courtesy of Garrison Architects

Stoutland School / Dake | Wells Architecture

© Architectural Imageworks

The challenge in this project was to convert an unsightly and dangerous alleyway between two existing buildings into a central public gathering space for the community as well as students. The new school commons would eliminate the need for upperclassmen to walk outside to the existing dining hall at the east end of the campus.

Architect: Dake | Wells Architecture
Location: , Missouri,
Project Area: 14,000 sqf (New Construction), 40,000 sqf (Renovation)
Project Year: 2007
Photographs: Architectural Imageworks

Yale Art + Architecture Building / Gwathmey Siegel & Associates Architects

© Peter Aaron/Esto

Yale University’s Rudolph Building – formerly known as the Art and Architecture Building – was designed in 1963 by the modern master and then chair of the School of Architecture, Paul Rudolph. It is considered one of his most important works and was recently completely renovated and expanded, restoring the structure to its original 1963 intention and providing space for the History of Art department.

Architect: Gwathmey Siegel & Associates Architects
Location: New Haven, Connecticut,
Mechanical Engineer: Altieri Sebor Wieber
Cost Estimating: Faithful & Gould
Specifications: Construction Specifications
Acoustics/AV/Telecommunications: Harvey Marshall Berling Associates
Building Code: Bruce Spiewak, AIA
Elevators: VDA
Landscape: Semmens Associates
Preservation: ; Hoffmann Architects (Partner-in-Charge: Russell Sanders; Project Architect: Kevin Magness)
Lighting: HDLC
Security: Ducibella Venter & Santore
Exterior Diagnostics/Design: Hoffmann Architects (Partner-in-Charge: Russell Sanders; Project Architect: Kevin Magness)
Exterior Wall Consultant: Gordon H. Smith Corporation
Furnishings: Gwathmey Siegel & Associates Architects with Newman
Architects, LLC (Associate Principal: Gwen Wood Emery; Junior Designer: Jessica Alpert)
Environmental Consultant: Atelier Ten
Civil Engineer: BVH Integrated Services
General Contractor: Turner Construction Company
Photographs: Courtesy of Gwathmey Siegel & Associates Architects, Peter Aaron/Esto

Mosler Lofts / Mithun

© Benjamin Benschneider

Designed by Mithun, the 12-story Mosler Lofts were the first certified condos in Seattle. An example of how to create value through innovative, sustainable design beyond an initial development vision, this development was 90% sold within the first 6 months on the market due to its highly sustainable features and contemporary design.

Architect: Mithun
Location: Seattle, Washington, USA
Project Area: 242,800 sqf
Project Year: 2007
Photographs: Benjamin Benschneider

HCMA Vancouver Offices / HCMA

© Hubert Kang

This LEED Silver project is the Vancouver office of Hughes Condon Marler Architects (HCMA). Natural light and outside views for every worker in the open-plan studio provides psychological benefit, while natural ventilation decreases costly dependence on HVAC equipment. The double-height studio with clerestory windows fills the space with a warm glow of sunlight, while a filter-coating added to the windows reduces glare on computer monitors.

Project description, drawings and images after the break.

Architect: Hughes Condon Marler Architects (HCMA)
Location: 1508 West 2nd Ave, Vancouver, ,
Project Area: 300 sqm
Project Year: 2005
Photographs: Hubert Kang

Foley and Lardner / Group Goetz Architects

Courtesy of Group Goetz Architects

Group Goetz Architects (GGA) provided full service interior design, architectural, and engineering services to multidisciplinary international law firm Foley & Lardner for their total building renovation into a new state of the art law firm facility. The effort included 210,000 sqf of office space, built in three major phases, over four floors, in approximately 18 months. The project includes a 30,000 sqf Conference Center, a full service Café, and Resource, Records, Document Storage IT, and Reproduction centers.

Project description, images, and drawings after the break.

Architect: Group Goetz Architects
Location: 3000 K Street, N.W. DC, USA
Project Team: Lewis J. Goetz, FAIA, FIIDA (Principal-in-Charge), Mansour Maboudian, Assoc. AIA, AP (Principal, Director of Sustainable Design), Amber Kwansiewski (Project Designer), Laura Madge (Designer)
Contractor: Hitt Contracting
Mechanical/Electrical/Plumbing Engineer: KTA Group Engineering
Lighting Consultant: MCLA
Structural Engineer: Tadjer Cohen Edelson Associates, Inc.
Audio/Visual Consultant: 11 Communications Group
Art Consultant: Jean Efron Associates
Project Manager: Jones Lang LaSalle
Project Area: 210,000 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Courtesy of Group Goetz Architects

Bellevue Botanical Garden / Olson Kundig Architects

Rendering of an aerial view to Botanical Garden © Olson Kundig Architects

The Bellevue Botanical Garden improvements, led by Olson Kundig Architects, include a new Visitor Center complex, renovations of a mid-century residence, and extensive site work. Targeting a minimum of LEED Silver certification, these improvements will enhance the existing educational program and provide facilities for greater numbers of visitors.

“The Bellevue Botanical Garden has the potential to become one of the finest botanical gardens in the world,” shared Jim Olson, founder of Olson Kundig Architects. “I grew up in the Northwest and have spent my life exploring ways to bring architecture and nature closer together, to blur the distinction of indoors and outdoors and to frame nature so that its beauty is celebrated. This project offers a chance to bring my lifelong exploration to a place where it would encourage others to love nature as much as I do.”

Further description and rendering following the break.

Architects: Olson Kundig Architects
Location: Bellevue, , USA

Arizona State University Walter Cronkite School of Journalism & Mass Communication / Ehrlich Architects

© Bill Timmerman

Located in downtown , the new six-story, 225,000 sqf, 110-foot tall, LEED Silver building has become an integral part of the fabric of ASU’s energizing downtown campus and a harbinger of Phoenix’s redevelopment. Delivered in a design-build, fast-track method, work began on design in October 2006 and the school opened its doors in August 2008, 22 months later. School schedules and budgets were both met.

Project description and images after the break.

Architects: Ehrlich Architects
Location: ASU, Phoenix, Arizona, USA
Executive Architect: HDR Architecture Inc
Design-Builder: Sundt Construction
Project Area: 225,000 sqf
Project Year: 2008
Photographs: Bill Timmerman

Rainier Vista Boys & Girls Club and Rainier Valley Teen Center / Weinstein A|U

© Chester Weir

This new 40,000 sqf state-of-the-art facility, located along ’s light rail line, anchors Housing Authority’s (SHA) Rainier Vista housing redevelopment and has become a vital neighborhood community center. In collaboration with SHA the site plan was designed to maximize the neighborhood pedestrian connections and public amenities, including lighted paths, a new public play area and play field, and pedestrian plazas.

Architects: Weinstein A|U
Location: Seattle, Washington, USA
Design Principal-in-Charge: Ed Weinstein, FAIA
Project Architect/Manager: Jeff Boone, AIA, LEED AP
Principal-in-Charge of Quality Control: Milton Won, AIA
Design Staff: Chester Weir, AIA and Rosa Folla
General Contractor: Sellen Construction Company
Structural: KPFF
Landscape and Civil: SvR Design Company
MEPFP: WSP Flack + Kurtz
Sustainability: O’Brien & Company
Daylight Analysis: Integrated Design Lab
Specifications: Lottie Eskilsson
Cost Estimating: Davis Langdon
Owner: Boys & Girls Clubs of King County
Project Area: 158,914 sqf (site), 40,265 sqf (building)
Project Year: 2008
Photographs: Michael Burns, Chester Weir

Museum of the Moving Image / Leeser Architecture

© Peter Aaron/Esto. Courtesy of Museum of the Moving Image

The Museum of the Moving Image opened its doors this past weekend sharing with the public its expansion and addition of a 264-seat theater, 68-seat screen room, Video Screening Amphitheater and gallery for changing exhibitions.  The complete redesign of the ground floor plus construction of a three-story addition and Courtyard Garden, has doubled the size of the existing building, enabling growth and innovation in the Museum’s uniquely comprehensive presentation of screen culture in all its forms (film, television, and digital media) and welcoming visitors into an experience in which architecture is seamlessly fused with the moving image.

Designed by Leeser Architecture, the Museum of the Moving Image is hoping to achieve Silver certification.  Follow the break for a section, photographs and a complete project description.

Architects: Leeser Architecture
Location: 35 Avenue at 37 Street, , New York, USA
New York Founder and Principal: Thomas Leeser
Project Manager: David Linehan
Design Team: Simon Arnold, Kate Burke, Sofia Castricone, Henry Grosman, Joseph Haberl
Owner’s Representative: Levien & Company, Inc.
Rendering: VUW
Project Area: 50,000sqf (existing) 47,700sqf (new construction)
Project Year: 2008-2011
Photographs: Peter Aaron/Esto. Courtesy of Museum of the Moving Image

North Bend House / Johnston Architects

© Will Austin Photography

As mountain guides, Scott Schell and Margaret Wheeler are used to the upper reaches of the Cascades. Their site in the foothills above Snoqualmie is not far from work. The 2,100 sqf house, designed by and built by Tall Tree Construction, accommodates both professional and practical demands, but it also fulfills a deep desire to do what is right.

]

Architects: Johnston Architects
Location: North Bend, , USA
Partner in Charge: Ray Johnston
Project Architect: Sara Imhoff
Landscape Architect: Scott Schell
Structural Engineer: BTL Engineering
Contractor: Tall Tree Construction
Client: Schell & Wheeler
Project Year: 2008
Photographs: Will Austin Photography