AD Round-Up: 9 Projects That Make Creative Use Of Cor-Ten Steel

Dovecote Studio / . Image © Philip Vile

One of the most interesting trends in architectural materials of recent years is the increase in use of weathering steel – more commonly referred to by its trademark name, Cor-Ten. Thought the material has been around for decades, first being used for architectural purposes in the Eero Saarinen-designed John Deere Headquarters in 1964, the material has seen a surge in popularity in the last decade or so, being used in everything from individual houses and tiny kiosks, to SHoP‘s design for the Barclays Center in Brooklyn, which used a staggering 12,000 weathering steel panels.

To celebrate this material we’ve rounded up nine of the most innovative and striking uses of weathering steel from recent years: Haworth Tompkins’ tiny Dovecote StudioFeilden Clegg Bradley Studios’ offices and student housing at Broadcasting Place; the perforated facade of IGC Tremp by Oikosvia Arquitectura; the rusted ribbons of Ron Arad’s Design Museum Holon; vertical striations on The Corten House by DMOA ArchitectenTony Hobba Architects’ Third Wave Kiosk and its corrugated Cor-Ten walls; striking patterned facades in Santiago’s Gabriela Mistral Cultural Center by Cristian Fernandez Arquitectos, Lateral Arquitectura & Diseño; weathered facades and louvers in Guillermo Hevia’s Ferreteria O´Higgins; and finally the folding garage-style doors of Origin Architect’s Refurbishment of the Offset Printing Factory.

Ferreteria O´Higgins / GH+A | Guillermo Hevia

© Nico Saieh

Architects: GH+A | Guillermo Hevia
Location: Pudahuel, ,
Project Team: Tomás Villalón A., Francisco Carrión G, Robin Renner
Client: Villar Hermanos S.A.
Contractor: Pitágora S.A.
Climate Consultant: BIOTECH Chile Consultores Ltda.
Exterior Skin: Hunter Douglas
Lighting: Opendark
Project Area: 7,170 sqm
Project Year: 2011
Photographs: Nico Saieh, Guillermo Hevia H., Javier González

Palapa / GH+A | Guillermo Hevia

© Guillermo Hevia H.

Architects: GH+A | Guillermo Hevia
Location: ,
Project Team: Tomás Villalón, Francisco Carrión, Guillermo Hevia García, Marcela Suazo
Client: Grupo KALOS
Contractor: Grupo KALOS
Project Area: 450 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Guillermo Hevia H.

Nestlé Social Block wins Hunter Douglas’ Project of the Year

© Cristián Barahona

Nestlé Social Block (featured earlier in ArchDaily), designed by chilean architects GH+A / Guillermo Hevia won Hunter Douglas‘ Project of the Year.

also chose the best projects from each region:
- Kargoexpress / PROIN / Europe, Africa, Middle East
- Chanhassen High School / Perkins + Will Architects / United States
- Dalian Shell Museum / The Design Institute of Civil Engineering & Architecture of DUT / Asia
- James Cook University / Conrad Gargett Architecture / Australia

Nestlé Social Block / GH+A Guillermo Hevia

© Cristián Barahona

Architects: GH+A / Guillermo Hevia
Location: Graneros,
Collaborators: Tomás Villalón, Francisco Carrión, García, Marcela Suazo
Client: Nestlé Chile S.A.
Contractor: Precon S.A.
Bioclimatic Consultant: Biotech
Lighting: Opendark
Project Area: 2,800 sqm
Project Year: 2009
Photographs: Cristián Barahona, Guillermo Hevia H. & Guillermo Hevia García

Olisur: Olive Oil factory / Guillermo Hevia (GH+A)

Architect: Guilermo Hevia – GH+A Arquitectos
Location: La Estrella, VI Región, Chile
Collaborators: Tomás Villalón, Francisco Carrión, G, Marcela Suazo
Client: Olisur S.A.
Contractor: Pitagora S.A.
Project Year: 2008
Constructed Area: 2.800 sqm
Site Area: 5 ha (Mill) – 1.000 ha (Plantations)
Materials: Laminated Wood, Plywood, , Concrete & Glass
Climate consultant: BIOTECH Chile Consultores Ltda.
Exterior skin: Pizarreño S.A.
Structure & Wooden skin: Arauco S.A.
Lighting: Opendark S.A.
Production: Jaime Gálvez – Tomás Eguiguren
Photographs: Cristóbal Palma, Guillermo Hevia