Humanitarium / group8

© Walter Mair

Architects: group8
Location: Avenue de la Paix 17 – 19, , Switzerland
Architect In Charge: Adrien Besson, Christophe Pidoux, Julien Potignat, Blaise Fontaine
Year: 2013
Photographs: Walter Mair

Coupe Gordon-Bennett / LRS Architectes + 3BM3 + group8

© Régis Golay, Federal Studio

Architects: group8 + LRS Architectes + 3BM3
Location: ,
Area: 13,400 sqm
Year: 2013
Photographs: Régis Golay, Federal Studio

Daegu Gosan Public Library Competition Entry / Group8

Courtesy of

Designed as a social landmark, the proposal for the Gosan Public Library by Group8 is to be seen as an open entity, welcoming and willing to share its content. Located in a district with high educational standards, the library will become one of the main cultural facilities of the neighborhood, open to everyone. It will offer all the classic functions of a library but with a strong community identity and convenient amenities. More images and architects’ description after the break.

Olympic Golf Camp Headquarters Competition Entry / Group8

Courtesy of

To enhance its belonging to the green world the new Olympic Golf Camp Headquarters aims to become a landscape icon merging with the nature of the site. Designed by Group8, the buildings are made by cutting the ground at different points and then by lifting it up at some corners. The newly created landscape is oriented according to the context and the program offering good protection from the ‘superblocks’ complex next to them. More images and architects’ description after the break.

Avenue de France Administrative Building / Group8

©

Architects: Group8
Location: Genève, Switzerland
Project Year: 2011
Photographs: Régis Golay

Klaksvik City Center / Group8

Courtesy of

The proposal for the new city center of by Group 8 aims to become a model of design that is environmentally, economically and socially sustainable; a place synonymous with modern ideals for living, working, being. The design is inspired by a dense and controlled scale of intervention, based on a strong network where each part of the town will be interconnected through sustainable methods of moving, thus providing a green means of living to all inhabitants. The inter-connected city enhances the close relationship between the actors within and is ready to answer to the new ambitions of the town, while maintaining strong traditions. More images and architects’ description after the break.

Bamboo Residency / group8

© , FEDERAL STUDIO

Architects: group8
Location: Geneva, Switzerland
Project Area: 14,000 sqm
Project Year: 2007-2011
Photographs: Régis Golay, FEDERAL STUDIO

ICRC Logistics Complex / group8

© Régis Golay, FEDERAL STUDIO

Architects: group8
Location: Geneva,
Client: International Committee of the Red Cross (ICRC)
Project Area: 11,500 sqm
Project Year: 2008-2011
Photographs: Régis Golay, FEDERAL STUDIO

Work Environments / DETAIL

We recently got to preview the newest addition to ’s typological series, Work Environments: Spatial concepts, Usage strategies, Communications. It will be available next month (August 2011), and it is great for anyone who is interested in improving a user’s working conditions beyond the basic ergonomic and safety requirements. The first third of this volume deals with spatial organization, acoustics, lighting, and user satisfaction. The rest of the volume features projects from which the various concepts developed in the first third can be used to analyze them. I, personally, enjoyed the section on user satisfaction and how to measure it. After reading this section I speculated how researchers would control for the various confounding factors that exist in the uniqueness of each building presented in the rest of the book. This would not be an easy task by any means, but the necessity of such research is made clear throughout this volume.

Read more after the break.

Coral House / group8

© Régis Golay, FEDERAL Studio

The Coral house is located in the Chandieu area, formed by a large urban block surrounded by Rue Giuseppe-Motta, Grand-Pré and Chandieu. This new housing estate takes part of the regeneration of a former industrial site and completes, together with the Bamboo Residence, a large city block. At the intersection of the avenue and the Chandieu road, a public square supplemented by a fountain and a sculpture will be built in collaboration between the artiste Fabric Gygi and the architectural office ADR. The construction aims to high quality standards in terms of space and equipment, as well as construction materials and coating. It also seeks the MINERGIE label, by using optimum insulation for the exterior envelope, and highly efficient technical installations (heating is provided by geothermal heat pumps; double flux air system is distributed through the ceiling – ERV). The use of a high energy standard allowed use to obtain 10% additional net surface, compared to what was requested by the neighborhood plan.

Architect: group8
Location: Rue du Grand-Pré, 1202 , Switzerland
Photographs: Régis Golay, FEDERAL Studio

Cargo / group8

© , FEDERAL Studio

group8 settled down in its new workspace on May 20 2010. A former industrial hall, near the center of Geneva (Switzerland), hosts these new offices designed in order to make the best use of the 780 sqm and the 9m of height. This white and luminous space contains a hidden treasure: 16 recycled shipping containers. All of which have been traveling across the world for thousands of kilometers over the oceans of the globe. Piled up as giant Legos, the containers were preserved “as found” without any outside cosmetic transformation. This aesthetic keeps the poetry of their former use and differentiates them from the immateriality of the big neutral space they lie in. Realistically, the use of containers represents a gain of about 200 sqm, while making good use of the height within the space.

Architect: group8
Location: 37, chemin Philibert-de-Sauvage,1219 Châtelaine, Geneva, Switzerland
Civil Engineer: T-Ingénierie SA
Acoustical Engineer: D’Silence acoustique
Furniture: Dynamobel
Project Area: 780 sqm
Project Year: 2010
Photographs: Régis Golay, FEDERAL Studio