ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

LOT Wins Competition to Transform Flatiron Plaza in New York

16:10 - 31 October, 2016
LOT Wins Competition to Transform Flatiron Plaza in New York, Flatiron Sky-Line / LOT. Image Courtesy of Flatiron Public Plaza Holiday Design Competition
Flatiron Sky-Line / LOT. Image Courtesy of Flatiron Public Plaza Holiday Design Competition

LOT has been selected as the winner of the third annual Flatiron Public Plaza design competition in New York, which called for proposals from 5 New York City firms to design a temporary installation to be located at the base of the iconic Flatiron Building.

The winning proposal, titled “Flatiron Sky-Line,” consists of a series of 10 large contiguous arches, constructed out of white powder-coated steel tubes housing LED lights, from which an array of hammocks will be suspended to allow visitors to rest and take in the surrounding landmarks such as the Met Life Tower and Empire State Building.

Radiant Forest / Architensions. Image Courtesy of Flatiron Public Plaza Holiday Design Competition Flatiron Roc Chair / Büro Koray Duman Architects. Image Courtesy of Flatiron Public Plaza Holiday Design Competition Vanishing Point / FreelandBuck. Image Courtesy of Flatiron Public Plaza Holiday Design Competition Silver Shimmer / Young & Ayata. Image Courtesy of Flatiron Public Plaza Holiday Design Competition +7

American Architects Win International Competition for "Cultural Mall" in China

00:00 - 4 October, 2013
American Architects Win International Competition for "Cultural Mall" in China, Courtesy of Joel Sanders Architect
Courtesy of Joel Sanders Architect

A looping mixture of culture and commerce has won Joel Sanders Architect and FreelandBuck first prize in the international competition hosted by the largest media and publishing company in China, Phoenix Publishing and Media Group (PPMG).

Their 80,000 square meter winning proposal for the new Kunshan Phoenix Cultural Mall divides a large urban block into four 'cultural cores,' each five stories high and respectively housing a theater, fitness club, education center, and exhibition halls. The podium, which sits upon the glass-clad cores, spirals the length of the perimeter (comprised of stores, restaurants and cafes) and ultimately plateaus at an open park where the public and Phoenix employees would share a common space.