ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

Dürig AG Designs Student Housing for University of Lausanne

08:00 - 4 July, 2015
Dürig AG Designs Student Housing for University of Lausanne, Courtesy of Dürig AG
Courtesy of Dürig AG

Dürig AG has won a competition to design a new Student Housing building for the University of Lausanne in Switzerland. Dubbed Vortex, the residential building will house 1,350 students and is also a candidate for the Athletes Village for the 2020 Winter Youth Olympic Games. For this reason, the design of the building includes a common path that spirals from the ground floor to the rooftop, creating a distinct social atmosphere that caters to students and athletes.

Courtesy of Dürig AG Courtesy of Dürig AG Courtesy of Dürig AG Courtesy of Dürig AG +9

Central Mosque of Pristina Competition Entry / Dürig AG

00:00 - 16 October, 2013
Central Mosque of Pristina Competition Entry / Dürig AG, Courtesy of Dürig AG
Courtesy of Dürig AG

Another noteworthy proposal for the Central Mosque of Pristina in Kosovo; this time, from Zurich-based architecture firm, Dürig AG. They envision the new mosque as an interplay between the individual and the community. "Mosques are places of worship for the Islamic community where the single believer joins a larger body for the ceremonial act of worship and prayer." Singular elements combine to make a larger, more meaningful, whole. "Thus, [our proposal] stands as a materialized representation for the individual within the Islamic community of Kosovo."

Natural daylight softly descends through the modulated plenum, creating a uniform prayer hall. Perforations throughout the facade and interior wooden panels enable a visual transparency that, Dürig AG expects, should spawn a dialogue between individuals inside the mosque and pedestrians in the city.

New Theater "Equilibre" / Dürig AG

02:00 - 17 October, 2012

From the architect. The project is the result of a competition won in 2001 for a new theater in the city center of Fribourg. The project was completed at the end of 2011. The auditorium provides seats for 700 spectators.

The form of the building emerged for two reasons: first because of the spatial restriction through an already existing cinema complex below ground where the new building had to be constructed on top and secondly from the effort to leave as much as possible unobstructed space on the ground floor by creating two big and attractive open public spaces at the same time. This is achieved by reducing the footprint of the building to a minimum with two big building sections cantilevering from the central stage tower; the cantilever towards the city mainly contains the rehearsal rooms and administrative offices, the other one is facing the park and the incision of the river flowing through the city and features the auditorium with a slightly slanted underside above the public space. The ground floor is only occupied with the foyer and the stage tower above it.

The building has large openings on its narrow sides towards the city and the park and almost no windows on its longitudinal facades. At ground level, the foyer opens on both sides to the squares. The rehearsal rooms and the bar which is situated underneath the auditorium and which allows generous views onto alpine mountains, are faced with large windows stretching over the whole width of the building.

The structural composition of the building matches the uniqueness of its overall form. The building is held up by a large portal frame on its cross section which is made of a structural mixture of reinforced concrete and steel. On both longitudinal sides of the building, the public is guided upwards to the auditorium on stairs which are inserted within the depth of the structural frame on each side.

The strong and generous form of the new theater in combination with its public function are not only a landmark for the city but also for the entire region, both in terms of its architecture and its cultural importance.