We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Wimmer Medien Business Center and Urban Development / Atelier Thomas Pucher

The proposal for the Wimmer Medien Business Center and Urban Development in Linz, Austria by Atelier Thomas Pucher recently won the third prize in the international invited competition. Their main concept is the creation of a 33,600 m2 gross floor area central public space that recovers the mystical feeling of the Italian piazzas, offering flexibility to host the most variety of events and activities, like ice-skating, Christmas market or outdoors cinema. This piazza is also a central point for the social life of the building, providing outdoors spaces for the offices, significant synergies for the commercial area and a feeling of the life of the city to the apartments. More images and architects’ description after the break.

Video: Taltal Public Library

Take a tour through the newly built Taltal Public Library, designed by Santiago based firm Murua-Valenzuela. The small town project is located opposite of the main square and close to the Alhambra Theater, which was also recently refurbished by the architects. Responding to a narrow site of 7 by 40 meters while being situated between mediators, the architects conducted a series of indoor spaces in order to “avoid the domestic condition.” The spaces of varying heights house the library activities and end with a reading room that is connected to an interior courtyard. Construction has been completed and the Taltal Public Library is already in use.

UK Monument Preston Bus Station at Risk

The World Monuments Fund (WMF) is calling for international attention to the 1969 Preston Bus Station. Once the world’s largest bus station, the brutalist monument is scheduled for demolition as part of the city center’s redevelopment plan. The building is one of thirty UK “at risk” sites featured by WMF.

CTBUH11 Competition Proposal / Ajmona Hoxha, Elis Vathi, Klodiana Millona

The project proposal for the first CTBUH international student design competition by Ajmona Hoxha, Elis Vathi, Klodiana Millona aims to redefine the gap created between the two extreme social classes of India as the widening income gap between the rich and the poor over the years has raised fears of a social backlash. Since it is highly noticed that the difference between the rich and the poor is displayed not only in the social life but at a major grade on the physical environment, there is a need for redirecting social organization by creating a new environment. Displacement of the concentrated power of the narrow rich circles to wider masses would be achieved by strong physical means. More images and project description after the break.

International Competition Winner of Government Building in Sejong City / Tomoon Architects & Engineers

main view rendering
main view rendering

The 3-1 Zone of Government Building in Sejong City is a symbolic gate of the central administration town. The Urban Gate, where nature and citizen are together, and the Urban Plaza, which anybody can freely use, are planned for here. It is designed as a comfortable and cozy resting place shaped after nature. It will be used for various events including festivals and various culture and art activities. In terms of urban scale, the linear shape of existing master plan had been maintained.

House in Beauvallon / Raphaëlle Segond Architecte

© Philippe Ruault
© Philippe Ruault

Architect : Raphaëlle Segond Architecte Location: Domaine de Beauvallon, Township of Grimaud, France Project Team: Jonhattan Inzerillo, Project Manager Concrete & masonry : Paul Ciotta & Fils, maçons Windows crafters : Maria Aluminium Electrician : Nicolas Espitalier électricité Project Area: 250 sqm Project Year: 2011 Photographs: Philippe Ruault

© Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault © Philippe Ruault

Falsified Concrete Testing on Major New York Projects

© Wikipedia / XB-70
© Wikipedia / XB-70

Back in 2008, a rash of falsified concrete testing reports on major projects in New York including the Yankee Stadium and the Second Avenue subway station had construction executives scrambling to find replacements. American Standard Testing and Consulting Laboratories were selected as the replacement company. However, the owner and five other employees have currently been arraigned on charges stemming from exactly the same things they were hired to rectify.

Antelope Valley Reflecting Wall / Min | Day

© Min | Day
© Min | Day

  The Antelope Valley Reflecting Wall is a proposal by architecture office Min | Day to alter the face of an existing retaining wall in Lincoln, Nebraska and enliven the adjoining land. Min | Day describes the Antelope Valley Reflecting Wall as a new horizon in Lincoln, Nebraska. Although an 18 foot by 1000 foot retaining wall, the structural base of the project, already exists, the area is unimpressive and underused. Min | Day’s additions to the structure and to the space would transform the floodwall and its surroundings into a fresh new urban space for the city and the neighborhood.

Recycling+Building Materials

© Paula Bailey - http://www.flickr.com/photos/auntiep/
© Paula Bailey - http://www.flickr.com/photos/auntiep/

In today’s world “going green” has become a top priority in our society, and sustainable buildings and design are at the forefront of this green revolution. While many designers are focusing on passive and active energy systems, the reuse of recycled materials is beginning to stand out as an innovative, highly effective, and artistic expression of sustainable design. Reusing materials from existing on site and nearby site elements such as trees, structures, and paving is becoming a trend in the built environment, however more unorthodox materials such as soda cans and tires are being discovered as recyclable building materials. Materials and projects featured after the break.

Library Of The Present: Communal Information In Physical Space

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The Internet is now the library of the past. Where the public library has historically served as the primary source of information gathering and dissemination, we now look to this new virtual, infinitely large library that can be accessed anywhere at any time as the Library of the present. As a result, the primary roles of today’s physical libraries have shifted. Libraries of the past focused primarily on individualized information consumption. Communal aspects of interaction and information dissemination now represent the core mission of the library when information is more easily accessible. The silent grand beaux-arts reading rooms of New York or Boston have of the past been transformed into flexible communal “living rooms” in Seattle.

Integrated Project Delivery Methodology

Integrated Project Delivery © Tim Winstanley
Integrated Project Delivery © Tim Winstanley

Integrated project delivery is designed for collaboration from the commencement of a project. The uniting of owner, architect, and contractor on a level playing field is conducive to quality delivery. This triad branches out even further when subcontractors and consultants are brought into the equation. The fundamentals of this process ensure maximum efficiency and successful project delivery from all parties involved.  More details and a case study of  Caltrans District 7 HQ after the break.

PAS House / Francois Perrin and Gil Lebon Delapointe

© Sam Mc Guire/Etnies
© Sam Mc Guire/Etnies

A unique concept the PAS House is imagined to be a place to both live and skateboard.  The skateable surface of the home, interior to exterior, fluidly moves from the ground to the wall and then to the ceiling in a continuous surface forming a tube of a 10ft diameter. The PAS House will be constructed in Malibu, California for Pierre Andre Senizerques (PAS), a former World Champion and Pro Skater as well as Founder and Owner of Sole Technology, the design by Francois Perrin and Gil Lebon Delapointe divides the home into three separate spaces; including a living room, dining area, and kitchen, the second one includes a bedroom and bathroom and the third a skateboard practice area.

© Sam Mc Guire/Etnies © Skateboarder Magazine © Skateboarder Magazine © Gil Lebon Delapointe/Etnies

Architects: Francois Perrin and Gil Lebon Delapointe Location: Malibu, California (house); Exhibition Public Domaine/Skateboard Culture, La Gaite Lyrique, Paris, France (prototype) Client: Pierre Andre Senizergues Project Area: 2,200 sqf (house); 700 sqf (prototype) Project Year: 2011 Photographs: Mike Manzoori and Sam Mc Guire

Tallinn Music High School, Ballet School and Georg Otsa Music School / Atelier Thomas Pucher

rendering
rendering

The key concept of this project was to create not only a building but also a new meaningful city space connecting the people, the place, its history and their music. The building delimits the boundaries of the plot, enclosing an expanse of green at its core: a garden that is urban yet isolated from the hubbub of the city.

In Progess: Memorial Church of Heroes / Boczkó Architects

© Courtesy of Boczkó Architects
© Courtesy of Boczkó Architects

Architects: Boczkó Architects Location: Vác, Hungary Project Team: Zoltán Gábor Szepesi & Zsuzsanna Mohai Landscaping: Hajlék Tervező Bt., Vácduka Structural Engineering: Kerek és Pintér Kft, Budapest Electrical Engineering: Dinamic Kft, Gödöllő Building Services: Mopemedia Kft, Vác Fire Services: Brolex Kft, Budapest Project area: 360 sqm Project year: 2010-2011 Photographs: Ákos Boczkó

© Ákos Boczkó © Ákos Boczkó © Courtesy of Boczkó Architects © Courtesy of Boczkó Architects

Reach 11 Athletic Sports Complex / colab studio

rendering
rendering

Reach 11 is a sports complex in North Phoenix comprised of 18 soccer fields and 4 baseball fields. A Call for Artists went out to provide large amounts of shade at four diverse locations within the large park. Visibly adjacent to the site, a raised earth-buttressed canal brings water 350 miles from the Colorado River to Phoenix as the city continues to grow. Expressing the audacity of the desert oasis, colab studio sought a way to describe this precarious scale of human intervention on the landscape. Comparing such an endeavor with weightlessness moments found in sporting events, 6,000 pound local stones can be quarried and set on posts in various configurations around the huge soccer tournament park, surrounded on 2 sides by the canal. Shapes mimicking mountains and water’s movement through canyons create a unique environment to dwell in deep shade.

Arthouse at the Jones Center / LTL Architects

© Michael Moran Studio
© Michael Moran Studio

Located in the heart of downtown Austin, this project is a renovation and expansion of an existing contemporary art space. LTL was commissioned to design 21,000 sqf of new program within the building envelope, including an entry lounge, a video/projects room, a large open gallery, multipurpose room, two artists’ studios, additional art preparation areas, and an roof deck.

© Michael Moran Studio © Michael Moran Studio © Michael Moran Studio © Michael Moran Studio

Architect: Lewis Tsurumaki Lewis Architects (LTL Architects) Location: Austin, Texas, USA Project Area: 21,000 sqf Project Year: 2010 Photographs: Michael Moran